Umrzl i muž, který šel pro jídlo své těhotné ženě. USA počítají oběti, majitelé brání obchody

Policie v Buffalu ve Spojených státech varovala, aby se lidé při sněhové kalamitě zdrželi rabování, neboť majitelé obchodů se vyzbrojili a jsou odhodláni je bránit. Zatčeno již bylo osm osob. Web Daily Mail informoval o nálezu těla muže, který vyrazil obstarat zásoby pro svou těhotnou manželku. Nejhorší bouře tohoto století si v USA vyžádala už nejméně 65 životů, 31 mrtvých hlásí Buffalo.

Americké město Buffalo se propadlo do chaosu poté, co si vánice století vyžádala již 31 životů a vyvolala vlny rabování po celém městě. Po internetu se nyní šíří desítky videí, která zachycují zloděje v akci. Řada majitelů obchodů zůstala odkázána sama na sebe a rozhodla se své prodejny bránit.

Jedno video, které pořídil muž před kadeřnickým salonem Sky's The Limit na ulici Bailey Avenue, zobrazuje, jak se místní arabská komunita drobných podnikatelů se zbraní v ruce postavila zloději. Pronásleduje ho po zasněžené příjezdové cestě k salonu, přičemž v pozadí jsou slyšet panické výkřiky, následně jeden z mužů zahájí palbu na prchajícího.

Objevily se také záběry z obchodu Dollar General, kde byly převrácené regály a zboží rozházené po zemi. Zloděj odtud odcházel s ručníky a toaletním papírem. Jiní odnášeli televizory. Další muž rozbil sklo dveří podniku s alkoholem a ukradl zboží v hodnotě 500 dolarů (více než 11 tisíc korun). Majitel řekl, že musel na místě zůstat přes noc, protože uprostřed bouře nemohl díru zacelit. Dodal, že zloděj má „laciný a špatný vkus“.

Zatímco v ulicích města panuje chaos, někteří obyvatelé truchlí nad oběťmi, které si extrémní sněhová bouře vyžádala. Jednou z nich je i uprchlík z Konga, šestadvacetiletý Abdul Sharifu. Na Štědrý den vyrazil nakoupit potraviny pro svou manželku v devátém měsíci těhotenství. Nastávající otec se ale domů už nevrátil a jeho rodina na sociálních sítích sdílela zoufalé prosby o pomoc při pátrání.

Sharifu, který přicestoval do Buffala v roce 2017, byl 26. prosince nalezen mrtvý. Úřady uvedly, že muž umrzl poté, co opustil své auto na Main Street a snažil se dojít domů pěšky. Jeho sestřenice Ally založila sbírku na GoFundMe, která má pomoci uhradit náklady na jeho pohřeb a pomoci ženě, která má tento týden porodit dítě.

Ničivá sněhová bouře, která udeřila během svátků, zanechala po celé zemi zatím 65 mrtvých a úřady stále pátrají po dalších tělech. Záchranáři se potýkají s problémy a očekávají, že počet mrtvých ještě vzroste.

„Jsem naprosto zničený, když vidím tolik obětí,“ řekl na tiskové konferenci výkonný ředitel okresu Mark Poloncarz, kterého citoval web Daily Mail. „A pak zjistím, že v naší komunitě dochází k rabování ve stejnou dobu, kdy stále nacházíme těla. To je hrozné,“ dodal.

Policie údajně zatkla již osm lidí. „Minimálně na jednom místě jsme pomáhali při zabedňování obchodu,“ uvedl komisař Joseph Gramaglia.

Buffalo od pátku do neděle zasypalo více než 92 centimetrů sněhu, což je zhruba stejné množství, jaké ve městě obvykle napadne za celý rok. Kvůli bouři muselo být v USA zrušeno na 20 tisíc letů, z toho asi 3 200 v úterý. Prezident Joe Biden vyhlásil stav nouze a zavázal se k federální pomoci.

Tagy: