Kalousek se ostře pustil do Pirátů: Jsou to burani a amatéři. Ohrožují demokracii

Exministr financí a bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO

Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociálních sítích znovu ostře pustil do Pirátů. Podle někdejšího ministra financí tato strana ohrožuje demokracii a většina jejích členů jsou burani a amatéři. Kalousek tím reagoval na výroky exposlance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti), který si na svém Facebooku rýpnul do hnutí STAN.

„Léta jsem musel jako politický profesionál držet dekorum. Jako soukromý daňový poplatník ale mohu být uvolněnější. Piráti jsou nejenom burani, ale především zcela nekompetentní a demokracii ohrožující amatéři. Jejich zánik bude bonusem pro všechny demokraty,“ napsal Miroslav Kalousek na Twitter.

Reagoval tak na facebookový příspěvek Mikuláše Ferjenčíka. „Piráti se oklepali z voleb a přeskočili skandály stíhaný STAN,“ uvedl pirátský exposlanec v reakci na volební průzkum agentury Median, v němž Piráti (9 %) o kousek poráží Starosty (8,5 %).

Analýza: Piráti se oklepali z voleb a přeskočili skandály stíhaný STAN. Zdroj dat: Median

Posted by Mikuláš Torrent Ferjenčík on Tuesday, June 7, 2022

Vzhledem k tomu, že tato uskupení kandidovala do říjnových voleb společně, považuje mnoho kritiků vyjádření Ferjenčíka za nevhodné. Nutno podoktnout, že Piráti se proti četným kauzám, které provázely Starosty v uplynulých měsících, vymezují dlouhodobě.

Kalousek: Lipavský je výjimka potvrzující pravidlo

Zdaleka nejde o první spor mezi Kalouskem a Pirátskou stranou. Zakladatel TOP 09 už v roce 2010 na adresu Pirátů pronesl dnes již kultovní poznámku: „Jste sice pěkní kok*ti, ale furt jste sympatičtější než Jiří Paroubek (tehdejší předseda ČSSD, pozn. red.). Chcete si přisvojovat majetek někoho jiného.“

Piráti se poté Kalouskovi „pomstili“, když se jeho osoba společně s expremiéry Andrejem Babišem (ANO) či Bohuslavem Sobotkou stala součástí „vězeňského autobusu“, se kterým Piráti projeli Česko před sněmovními volbami v roce 2017. Zdá se, že napětí neustalo ani poté, co členové TOP 09 utvořili s Piráty vládní koalici.

Kalousek byl později v diskusi konfrontován, zda považuje za burana či nekompetentního a demokracii ohrožujícího amatéra například i ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Na to bývalý politik odpověděl následovně: „Ne. Všude jsou výjimky, které potvrzují pravidlo. I mezi komunisty se sem a tam našel fér člověk. Nikdy to ale nebyl důvod k tomu respektovat je jako celek.“

Tagy: