Nejdřív Michalik a Farský, teď Polčák. Pověst hnutí STAN nevylepšujeme, připustil Rakušan

Vít Rakušan

Jak šel čas se STAN?

Starostové musí řešit další problém. Tentokrát hnutí zatopil europoslanec Stanislav Polčák, který měl za pomoc obcím při získání odškodnění za výbuchy ve vrbětickém muničním skladu žádat milionové odměny. Šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan přiznal, že další aféra Starostům vůbec neprospívá.

Stanislav Polčák měl od čtyř obcí dostat celkem 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Opozice, ale i někteří politici z vládní pětikoalice, považuje Polčákovo konání za střet zájmů.

Šéf SPD Tomio Okamura označil STAN za podnikatelský projekt, který přesahuje všechny meze. Ještě dál ve výrocích zašel expremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je hnutí STAN synonymem pro organizovaný zločin.

Sám europoslanec ale jakékoliv pochybení odmítl. Ve své obhajobě zdůraznil, že starostové obcí mu odměnu navrhli sami a její výše byla mnohem nižší, než stanovují tarify. Poté, co se na Polčáka svrhla velká kritika, oznámil, že se odměny vzdává. Ve středu pak rezignoval na post místopředsedy hnutí.

Z celé situace není nadšený ani šéf Starostů a vicepremiér Vít Rakušan. „Žádný předseda politické strany není rád, když jeho lidé dělají chyby, dokonce hrubé politické chyby. Každý zodpovědný předseda má chtít, aby z nich lidé vyvodili vlastní politickou zodpovědnost. Stanislav Polčák už není místopředsedou STAN, rezignoval,“ řekl Rakušan ve čtvrtek ve Sněmovně.

Problém je především s místopředsedy

I Rakušan přiznal, že Polčákovo jednání mohlo být veřejností vnímáno jako střet zájmů. „Je mi líto chyb, které děláme. A je mi líto, že tím samozřejmě pověst hnutí STAN rozhodně v téhle chvíli nevylepšujeme,“ dodal ministr vnitra.

Nejde přitom zdaleka o první kauzu od sněmovních voleb, kterou Starostové museli vysvětlovat. Už v listopadu se řešil údajný střet zájmů místopředsedy hnutí Věslava Michalika. S ním se do té doby počítalo jako s budoucím ministrem průmyslu a obchodu.

Michalik se v souvislosti se svou podnikatelskou minulostí na Kypru nakonec ministerského křesla vzdal s tím, že nechce novou vládu zatěžovat. Zdůraznil však, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Financování hnutí a cesta do USA

V lednu pak následovala kauza s neprůhledným financováním hnutí. Web Seznam Zprávy tehdy napsal, že Starosty podporuje trestně stíhaný muž. Podle deníku MF Dnes zase hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Starostové v reakci na to vrátili všechny peníze, které obdrželi od sněmovních voleb do poloviny ledna – celkem 3,42 milionu korun.

Leckomu utkvělo v paměti také rozhodnutí prvního místopředsedy STAN Jana Farského, který chtěl odcestovat na několikaměsíční stáž do USA bez toho, že by se vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak až poté, co se na něj z řad opozice i některých členů pětikoalice snesla ostrá kritika.

Tagy: