Výbuch domu v Olšanech má první oběť. Záchranáři našli pod troskami tělo muže

Na Prostějiovsku vybuchl dům, poškozeny jsou i okolní budovy

Výbuch v Olšanech

Osm hodin po pondělním výbuchu domu v Olšanech u Prostějova našli hasiči v sutinách domu tělo muže bez známek života. Jeho totožnost policie ověřuje, řekla krajská policejní mluvčí Petra Vaňharová. Pravděpodobně jde o majitele domu, podle sousedů dům obýval zhruba šedesátiletý muž. Řadový patrový dům detonace zbořila, zasáhla i další dva domy v sousedství. Další dvě desítky domů poškodila. Předběžná škoda byla vyčíslena na deset milionů korun.

Na nalezení oběti pondělního výbuchu měli zásluhu kynologové se psy, kteří místo označili. Hasiči lidské tělo poté vyhrabali ze sutin. Muže nalezli hasiči zhruba po osmi hodinách náročné práce. „Tělo jsme nalezli v sutinách domu. Nyní byly likvidační práce přerušeny, místo si převzala policie. Po všech úkonech, které s tím souvisí, budeme v likvidačních pracích pokračovat do večera a s největší pravděpodobností pak znovu ráno,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Také podle policejní mluvčí Vaňharové jsou nyní práce na místě přerušeny s ohledem na nález těla. Definitivně vyloučit přítomnost dalších osob se dá podle ní až po odklizení veškerých sutin z místa. Hasiči uvedli, že podle chování psů není pravděpodobný nález někoho dalšího. Sousedé řekli, že dům obýval asi šedesátiletý muž.

Při výbuchu byla také zraněna obyvatelka sousedního domu a řidič a spolujezdec z projíždějícího auta. „Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem,“ řekla mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

Výbuch nastal kolem 11:00. „Šlo o jednopodlažní dům v husté zástavbě, který byl po výbuchu zcela zničen. Po odpojení přívodu plynu začali hasiči prohledávat sutiny domu,“ uvedla Balážová. Exploze zasáhla i další dva domy v sousedství, další dvě desítky domů byly poškozeny. „Hasiči-lezci zajišťují střechy poškozené tlakovou vlnou. Provizorně je opravují. Využíváme inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených budov, abychom zajistili bezpečnost hasičů. Stabilizujeme sousední dům a jeho poškozenou štítovou zeď,“ dodala.

V současné chvíli zasahuje na místě 50 hasičů z osmi jednotek. „Na místě aktuálně pracuje sací bagr, který nám pomůže s odklízením největších sutin, samozřejmě pracujeme i ručně. Máme tam naše hasiče, dobrovolné hasiče a také USAR tým, který pracuje na stabilizaci domu v sousedství. Ten byl v rekonstrukci. U toho zříceného domu je velké množství sutin, velice těžko se s tím pracuje, jsou tam různé trámy a ocelové části, musí se proto pracovat obezřetně, aby to nebylo nebezpečné pro záchranáře. Postupně vše procházejí také kynologové se psy,“ sdělila Balážová.

Hasiči předpokládají, že budou na místě pracovat ještě delší dobu. „Bude to trvat, i když sací bagr velmi pomůže, ruční práci nic nenahradí,“ doplnila mluvčí hasičů s tím, že na místě je zřízen také štáb velitele zásahu.

Na místo dorazili také kriminalisté a policejní technik a kvůli zadokumentování situace byl vyžádán policejní dron. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina exploze není jasná. Sousedé jsou ovšem přesvědčeni, že šlo o výbuch plynu.

Starosta Olšan Milan Elfmark řekl, že nešlo o dům v rekonstrukci. Kvůli vyšetřování neštěstí uzavřeli policisté sjezd z dálnice a také ulici z druhé strany.

Výbuch domu řešili policisté na Prostějovsku také v září 2018, kdy vybuchl dům ve 12 kilometrů vzdálených Mostkovicích. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, mohla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Kriminalisté případ nakonec odložili, muž totiž při výbuchu zemřel.

Tagy:
Twitter dům výbuch exploze Policie České republiky okres Prostějov Olšany u Prostějova