Bylo tam cítit zoufalství a smrt. Policie řeší problémový chov, uhynulo pět psů

Psi se dočkali veterinární péče. Zdroj: svědci

Týraní psi z Malesic

Z domu v Plzni-Malesicích se dlouhodobě ozýval hluk, obyvatelé si také stěžovali na zápach. Přesto nikoho ani nenapadlo, co se na zahradě dříve uznávané chovatelky německých ovčáků děje. Světlo do celé věci vnesl až muž z Malesic, který jako první viděl to, co otřáslo i těmi nejotrlejšími zvířecími záchranáři. V domě a na zahradě bylo několik mrtvých psů, další byli podvyživení, nemocní nebo vážně zranění.

„Psi žili v neuklizených kotcích, byli tam mrtví psi. V jednom kotci bylo zvíře, které bylo oběšeno, jak se snažilo dostat ven. Všude byly víceméně výkaly. Německý ovčák, samec, který má vážit třeba 45 kilo, tady vážil 20 kilo. V jednom kotci dokonce ležela mrtvá fena – možná několik dní, možná několik týdnů se živým psem, ten z toho byl opravdu špatný,“ popisuje otřesený svědek. Právě díky tomuto svědectví se daly věci do pohybu. První lednovou středu na místo přijeli zvířecí záchranáři spolu s policií a veterinární správou. Díky majitelčině podpisu na darovací smlouvě mohli být přeživší psi odvezeni do útulků a dočasných péčí, kde se jim dostalo i veterinární péče.

Pro jednoho ze psů však už bylo pozdě, zemřel po převozu. „Po těle měl hnijící tržné rány, obrovské nekrózy zadní části těla, absolutně neskutečná nijak neřešená poranění, ze kterých visely cáry hnijící kůže a masa,“ uvádí spolek Dočasky De De, který se ujal tří psů. Zatímco mladší pes a fena jsou až na horší výživový stav v pořádku, osmiletá výstavní fena Zaira byla v kritickém stavu. „Na kyčelních hrbolech má rozsáhlé proleženiny, na zádech v místě páteře další velkou zanícenou ránu. Po končetinách a těle několik dalších tržných ran a zranění. Několik hodin trvalo prvotní ošetření ran, vystříhávala se z nekrotické kůže, kdy jí byly odstraněny odumřelé části, mnohdy až na kost.“

Nezažil jsem nic horšího

Podle dosavadní verze měla chovatelka vážně onemocnět, v současné době je v nemocnici. Po dobu její nepřítomnosti se o zvířata měl starat její manžel. Což se zřejmě nedělo. „To jde mimo mě, jsem rád, že už od toho mám pokoj, nemám důvod vám k tomu něco říkat,“ uvedl manžel chovatelky. Na místě pomáhal i kynolog a psovod Pavel. „Bylo tam cítit zoufalství a smrt, nezažil jsem v životě nic horšího. Paní Blanku jsem potkal před 10 lety, hrozně hodná paní, nechápu, co se kde zlomilo. To, že manžel na tom dvoře bydlel a přehlížel to, tak za mě je stejně vinný jako ona, že to nechali dojít tak daleko. A jestli byla vážně nemocná a delší dobu, tak to měla nějak ukočírovat,“ říká Pavel, který si sám vzal do dočasné péče dva zachráněné psy.

Jejich verzi podpořil svou výpovědí i starosta Malesic Aleš Tolar. „My jsme dlouhodobě řešili problémy s hlukem, se zápachem, který se z toho bytu šířil. Nikdy to nedošlo do té podoby, že by tam docházelo k nějakému týrání, to si myslím že se tam odehrávalo až v posledním měsíci,“ vypověděl na kameru. Podle útulku Home 4 Pets, který se ujal několika zachráněných psů, ale trvá mnohem déle, než se psi dostanou do takového zdravotního stavu. Proto na chovatelku podávají trestní oznámení. „Domníváme se, že takový otřesný a nevídaný případ se musí dořešit do všech detailů včetně toho, kdo měl konat. Hlavním viníkem je sama chovatelka. Ještě do nedávna to byla špičková chovatelka německých ovčáků, které si všichni nesmírně vážili a sami chovatelé nemají nejmenší tušení, jak mohlo k něčemu tak katastrofickému dojít,“ říká zakladatelka Home 4 Pets Yvona Müllerová.

Pro zvířecí organizace práce nekončí, psi se musí dát zdravotně do pořádku a je potřeba pracovat na jejich socializaci, aby pak mohli hledat nový domov. Zároveň chtějí zjistit, kde se stala chyba a kdo kromě chovatelky pochybil ještě. Policie na případu pracuje. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Na místě byla provedena domovní prohlídka a ve věci budou prováděny znalecké posudky,“ říká mluvčí PČR Plzeň-venkov Ivana Jelínková.

Tagy: