Byt za milion? Sen může být realitou na mnoha místech v Česku. Podívejte se, kde nakupovat

Sídliště v Praze Hájích

Češi si mohou pořídit bydlení za méně než jeden milion korun. Dříve se přitom jednalo o naprosto nereálnou částku. V současnosti tomu ale nahrávají nižší ceny nemovitostí a také zamrzlý stavební trh. Realitní experti nabádají, že právě nyní je nejvhodnější doba na pořízení levnějších bytů. Trh totiž ožívá a po nemovitostech brzy bude velká poptávka.

Česká republika se už několik let potýká s krizí bydlení. Nemovitosti jsou drahé a pro mladé rodiny mnohdy nedostupné. Poslední roky ale přinesly jejich mírné zlevnění, které pomohlo stlačit cenu i pod milion korun, dokládá cenová mapa Cemap.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci chystají další protestní akci. Příští středu se traktory rozjedou po celé ČR

Nejčastěji lze takové byty nalézt poblíž českých hranic – snadno je pořídíte v Ústeckém, Libereckém nebo Karlovarském kraji. A o jaké bydlení obvykle jde? „Nízké stovky bytů na trhu najdeme. Budou ale malé a nejčastěji před rekonstrukcí,“ řekl pro CNN Prima NEWS realitní expert Radek Pajič.

To ale neplatí úplně vždy. U realitních kanceláří lze v této ceně nalézt i vybavený byt 3+1. Nemusí se tedy jednat jen o nezrekonstruované garsonky. „Za mě jde o vhodnou investici, kterou bych doporučil těm, kteří si vhodně nastudují lokalitu,“ řekl dále Pajič. Kromě investorů budou mít o levné nemovitosti zájem zejména mladé rodiny.

Nejvhodnější doba na jejich pořízení nastává právě nyní. Česká bankovní asociace v analýze hypotečního trhu uvedla, že letos uvidíme oživení. „Ustoupení většiny dosavadních negativních vlivů vytvoří na realitním trhu mnohem příznivější prostředí, než bylo v posledních dvou letech. U novostaveb předpokládáme, že pokud dojde k růstu poptávky, můžeme očekávat omezení marketingových pobídek ze strany developerů, které primárně stály za mírným snížením cen novostaveb v první polovině roku 2023,“ uvedla bankovní asociace.

Trh s hypotékami ožívá

U starších bytů letos dojde podobně jako v minulosti k mírnému růstu cen. Pokud máte zájem o vlastní bydlení, je tedy nejlepší možná doba. Česká národní banka navíc upravuje základní úrokové sazby, na které reagují hypotéky.

Už v únoru proto došlo k oživení na hypotečním trhu. Meziročně banky a stavební spořitelny poskytly za úvěry 15,8 miliardy korun, což je dvojnásobek oproti loňsku. Úrokové sazby nových úvěrů poklesly na 5,36 procenta.

Tagy: