Nastal čas investovat do nemovitostí, míní experti. Poradili, jak si vystačit s pětistovkou

Realitní investor Libor Váka a ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (10)

Realitní investor Libor Vála a ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS poradili, jak investovat do nemovitostí, i když nemáte statisíce – vhodné mohou být například nemovitostní fondy. Podle Váky nastal k investicím do nemovitostí vhodný okamžik, neboť v Česku se nestaví, a ceny proto pravděpodobně rostou.

Na trhu s nemovitostmi se podle Váky dají rozlišit dva typy investic. „Jestli jdete koupit fyzickou nemovitost, jsou potřeba statisíce korun. Čím víc peněz člověk má, tím má jednodušší startovací pozici. Do nemovitostí se dá vstoupit ale i skrz různé fondy a dluhopisy,“ popsal Váka v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Dodal, že v takovém případě postačí i pětistovka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Podle něj nastal k investicím do nemovitostí vhodný čas. „Česká republika se potýká se zásadním strukturálním problémem. Chybí tu vyšší desítky tisíc a možná i statisíce nemovitostí. To narušuje nabídku a poptávku – výkyv je tam velký. Kvůli tomu, že nestavíme, tak nemovitosti prostě rostou a nevypadá to, že by se tento trend měl otočit,“ popsal realitní investor.

S tím souhlasil i ekonom Lukáš Kovanda. „Kdo se chce svést na vlně růstu cen nemovitostí, kterou vyhlížíme, tak nemusí mít svoji vlastní nemovitost, může dát tu pětistovku měsíčně do nemovitostního fondu. Stane se podílníkem a bude svým způsobem vlastnit malinký díleček,“ sdělil Kovanda. Podotkl, že zhodnocování se pak odvíjí například i od pronájmu dané nemovitosti. „Není třeba vlastnit nemovitost, aby se člověk vezl na vlně růstu cen,“ dodal Kovanda.

Tagy: