Merkelová trvá na svém: Hájí rozhodnutí nepřijmout Ukrajinu do NATO

Mluvčí bývalé německé kancléřky Angely Merkelové uvedla, že politička navzdory ruskému útoku na Ukrajinu nadále stojí za svým rozhodnutím z roku 2008 napadenou zemi do NATO nepřijmout.

„Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová stojí za svými rozhodnutími v souvislosti se summitem NATO v Bukurešti v roce 2008,“ uvedla v odpovědi na dotaz médií v Berlíně mluvčí Merkelové. Zatímco tehdejší americký prezident George W. Bush byl na akci odhodlán zařadit Ukrajinu do programu kandidátů na členství v NATO, Merkelová a bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy tomu svým ostrým odporem zabránili. Informovala o tom německá televizní stanice n-tv.

V neděli, po odhalení krvavého útoku Rusů na civilní obyvatelstvo ve městě Buča nedaleko Kyjeva, ji za to kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Mluvčí doplnila, že exkancléřka podporuje mezinárodní úsilí k ukončení agresivní ruské války na Ukrajině. „Vzhledem ke zvěrstvům, která se stávají viditelnými v Buči a na dalších místech Ukrajiny, se mají všechny snahy německé vlády a mezinárodního společenství postavit na stranu Ukrajiny a ukončit barbarství a válku Ruska proti Ukrajině,“ poznamenala.

Zelenskyj: Přijeďte se podívat do Buči

Zelenskyj vyzval Merkelovou k cestě do Buči, kde bylo za poslední dva dny po stažení ruských vojsk nalezeno více než 300 mrtvých civilistů. Podle ukrajinského prezidenta by si Merkelová, stejně jako Sarkozy, udělali na kyjevském předměstí obrázek „o své neúspěšné politice vůči Rusku“.

„Zvu paní Merkelovou a pana Sarkozyho, aby navštívili Buču a podívali se, k čemu vedla politika ústupků Rusku za 14 let. Umučené Ukrajince uvidí na vlastní oči,“ citovala Zelenského ukrajinská média. Snímky z Buči vyvolávají mezinárodní zděšení. Ukrajina viní z masakru ruské jednotky. Představitelé Ruska to popírají.

Tagy: