Stříleli po ženách a pak je přejeli tankem. Místní popsali reportérce hrůznosti v Buči

Masový hrob v Buči nedaleko kostela (3. dubna 2022)

Pohyb v Kyjevské oblasti je nebezpečný

Když ruské jednotky opouštěly Kyjevskou oblast, zanechávaly za sebou miny. I proto je pohyb v této zdevastované oblasti velmi nebezpečný, popsala reportérka CNN Prima NEWS Hana Mikulková. Ta je aktuálně na cestě do města Buča, kde byly vyvražděny stovky civilistů.

„Tady byl hotel s restaurací, zde vidíte zbytek rakety. Před chvilkou sem přijelo několik vojáků, kteří místo kontrolují. Řekli nám, ať si dáváme velký pozor,“ popisuje zdevastovanou část Kyjevské oblasti, kterou ještě donedávna okupovali Rusové, zahraniční reportérka CNN Prima NEWS Mikulková.

V oblasti je nyní mnoho uzavírek, protože některé trasy jsou poseté výbušninami. „Když odtud ruští vojáci odcházeli, všude zanechávali miny, a to až do Kyjeva. Vojáci nás varovali, ať se díváme kudy jedeme i kam šlapeme,“ sdělila dále.

Je to fake news, tvrdí Rusko

Štáb CNN Prima NEWS je nyní na cestě do města Buča, kde měly být hromadně vražděni civilisté. „Rusko to popřelo. Vždy, když vyjde napovrch nějaký masakr, tak řeknou, že to je ‚fake news‘, ale fotografie nelžou,“ podotkla reportérka.

Ve městě na západ od Kyjeva leží na ulicích mrtví. „Jsou to mnohdy znetvořená těla žen i dětí. Počet potvrzených obětí na místě stále stoupá, v neděli jich bylo evidováno 300, nyní jich bude ještě více,“ nastínila.

Kyjevská oblast je podle informací štábu zatím neprozkoumaná. „Objevují se další a další svědectví. Dozvěděli jsme se, že Rusové měli postřílet skupinu žen a následně je přejet tankem. Další rodinu měli zavraždit ve sklepě, našli je se svázanýma rukama. To, co se dozvídáme, na to není člověk nikdy připravený,“ dodala.

Aktuální situaci ve městě Buča popsal i starosta Kyjeva Vitalij Kličko: „Naši bezbranní civilisté byli popraveni střelením do hlavy, ačkoliv se v té době na místě ani nenacházela naše armáda. Těla mrtvých lidí v ulicích města Buča nemusíte hledat. Jsou totiž všude.“

Ruská armáda po měsíci definitivně opustila Kyjevskou oblast. Podle Ukrajinců za sebou nechala více než 400 mrtvých civilistů. Ozbrojené síly Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti odrazily sedm ruských útoků. Aktuální vývoj nepřetržitě sledujeme v on-line zpravodajství.

Tagy: