Pavel představil své priority a tým. Na které poradce generál sází?

Petr Pavel na Národní třídě

Týmy prezidentských kandidátů

Generál ve výslužbě Petr Pavel v úterý oznámil další fázi prezidentské kampaně. Představil své priority a také tým, který mu radí. Průzkumy ho pasují do role favorita voleb. Kdo by byl kancléřem nebo mluvčím na Hradě, ale generál neprozradil. Svůj tým už dříve představil Andrej Babiš (ANO).

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, ekonom David Marek nebo zakladatel agentury STEM/MARK Jan Hartl. To je část lidí, kteří tvoří expertní tým uchazeče o Hrad a bývalého generála Petra Pavla.

„Zabýváme se aktuálními problémy v oblasti sociální, ekonomiky a energetiky,“ popsal pro CNN Prima NEWS Pavel. „Scházíme se jednou měsíčně a řešíme aktuální témata,“ doplnil bývalý guvernér Tůma.

V případě svého zvolení by Pavel chtěl, aby pokračovali jako jeho poradci i na Hradě. Kdo by ale dělal kanceláře nebo mluvčího, Pavel prozradit nechtěl. „Mám konkrétní představu, s některými z nich jsem mluvil, s některými ne a považoval bych za nefér, kdybych o jejich jménech mluvil dřív, než budeme mít spolu jasno,“ sdělil.

Je však otázkou, zda je to správný tah směrem k voličům. „Česká veřejnost po minulých zkušenostech stojí o to, aby slyšela, kdo budou spolupracovníci prezidenta,“ vysvětlil politolog Jan Kubáček.

To bývalý premiér Andrej Babiš naopak v minulých dnech prozradil, že hradního mluvčího by mu dělal Vladimír Vořechovský a kancléřku Tünde Bartha. „To je paní, která dala na Úřadu vlády dohromady celou zahradu, novou zeď, novou kantýnu,“ chválil ji Babiš.

Tým Danuše Nerudové tvoří třeba lidé ze zdravotnictví. Konkrétní jména těch, kteří by s ní šli na Hrad ale také neřekla. „Obklopila bych se týmem s vysokou expertízou, s vysokými morálními hodnotami, bezúhonné a s prověrkou,“ sdělila.

Expertní tým měl kolem sebe i současný prezident Miloš Zeman. Kvůli jeho zdravotnímu stavu dokonce vzniklo i lékařské konsilium.

Tagy: