Bývalý šéf IIHF upevnil vztah s Putinem. Fasel je občanem Ruska a obchoduje s jablky

Dlouhých 27 let vládl Mezinárodní hokejové federaci (IIHF) z pozice prezidenta. Švýcar René Fasel během tohoto období nijak neskrýval svoji náklonnost k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. A jejich vztah evidentně nijak nepošramotila ani už rok trvající válka na Ukrajině. Fasel je naopak Kremlu blíže než kdy jindy. Stal se z něj občan Ruska a navrch získal podíl v holdingu, který se věnuje produkci jablek.

Fasel se mnohokrát objevil i na exhibicích po boku Vladimira Putina, vzájemně si vyměňovali úsměvy. Zeď mezi oba muže nepostavila ani krvavá válka na Ukrajině rozpoutaná ruským prezidentem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident světového hokeje opět vzbudil vášně. O návratu Ruska na MS nerozhoduje morálka, řekl

Nedlouho po loňském začátku invaze ruská média informovala, že Fasel vzal funkci strategického poradce v Kontinentální hokejové lize, která hraje v propagandě režimu svoji roli. A o necelý rok později si 73letý funkcionář vytvořil s Ruskem ještě pevnější pouto.

Podle agentury Interfax se totiž stal občanem největšího státu světa. K tomu se ještě jeho jméno objevuje v rejstříku u společnosti Alma Holding, ve které drží 54procentní podíl. Je tedy majoritním vlastníkem významného producenta jablek.

Původním povoláním zubař byl velkým nepřítelem sportovních sankcí vedených proti jeho nové domovině. Když IIHF v čele se šéfem Lucem Tardifem neumožnila Rusům startovat na mistrovství světa a odebrala jim pořadatelství juniorského i seniorského šampionátu, podotkl: „Válka nemůže snížit mou lásku k Rusku. Miluji tyto lidi. To, co se teď děje, je čirá hysterie.“

IIHF se ale proti Putinově agresi nikdy otevřeně nevymezila. Tardif zopakoval, že vyloučení ruských hokejistů není otázkou morálních zásad, ale toho, aby byli všichni hráči včetně „sborné“ v bezpečí.

„Vždy děláme rozhodnutí s ohledem na bezpečnost hráčů včetně těch z Ruska a Běloruska. Chceme zajistit bezpečnost hráčů, realizačních týmů i veřejnosti. V tom budeme pokračovat i v budoucnu. A rovněž se chci ujistit, že nepřijímáme rozhodnutí pod politickým nátlakem,“ poznamenal nedávno Faselův nástupce při návštěvě Finska.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina hokej sport Rusko René Fasel IIHF Luc Tardif Mezinárodní hokejová federace válka