Čaputová odmítá jmenovat Ficova ministra. Medvědy má za biologickou zbraň, útočil na LGBT

Rudolf Huliak

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že nominanta Slovenské národné strany (SNS) Rudolfa Huliaka nejmenuje ministrem životního prostředí budoucí vlády Roberta Fica. Hlava státu to vysvětluje jeho kontroverzními postoji. Huliak například tvrdil, že medvědi a vlci jsou biologická zbraň vyvinutá ke zničení slovenského venkova. Kromě toho také popírá klimatickou změnu a často útočí na LGBT komunitu.

„Prezidentka má svými rozhodnutími zabezpečovat řádný chod ústavních orgánů. Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zabezpečit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobou platnou environmentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, kterými je Slovenská republika vázaná,“ citují slovenská média v čele například s deníkem Pravda tiskového mluvčího prezidentky Martina Strižince.

Čaputová Ficovi vzkázala, aby jí předložil jméno nového nominanta na tento ministerský post. Ten podle koaliční dohody patří SNS bývalého předsedy Národní rady Andreje Danka.

Hulia, který je předsedou malé strany Národná koalícia a byl za SNS zvolen díky kroužkování z posledního 150. místa, je znám šířením dezinformací a konspiračních teorií. Mimo to sedí ve vedení mysliveckého svazu na Slovensku.

Posměch sklidil například za výrok o šelmách na Slovensku. „Medvěda a vlka udělali jako biologickou zbraň k likvidaci života na venkově. Naše děti si nemůžou hrát na zahradách, medvěd nám zohavuje ženy a zabíjí naše otce,“ hlásal Huliak na protestu v Banské Bystrici v roce 2021. Podle dostupných dat přitom medvěd za posledních deset let zabil na Slovensku jediného člověka. Loni pak došlo k celkem devíti útokům této šelmy.

Kromě toho Huliak popírá klimatickou krizi a útočí také na LGBTI+ komunitu, která podle něj chce „zlegalizovat pedofilii či satanismus“.

Odpor proti Huliakovi byl tak silný, že lidé proti němu začali podepisovat petici. Ke čtvrtečnímu dopoledni ji podepsalo více než 47 tisíc lidí. Proti nominantovi SNS se postavila i slovenská pobočka Greenpeace.

Ani my takého ministra nechceme❗️Prečítajte si prečo tu:...

Posted by Greenpeace Slovensko on Tuesday, October 17, 2023

Naopak Huliakovi příznivci reagovali vlastní peticí, kterou doposud podepsalo přes 21 tisíc lidí. Sám politik této aktivitě fandí se slovy: „Pomozte podpořit správnou věc, společně jim ukážeme.“

SNS trvá na Huliakovi

Strana Andreje Danka oznámila, že svoji nominaci měni nehodlají. „SNS vyzývá paní prezidentku Čaputovou, aby respektovala výsledky voleb,“ informovala partaj v prohlášení pro média. Kromě toho SNS vyzvalo hlavu státu, aby nepřekračovala své pravomoce.

Na rozhodnutí prezidentky si stěžoval i sám Huliak, podle nějž Čaputová svým gestem „dokázala, že není prezidentkou všech občanů Slovenské republiky“. „Reprezentuje zájmy nevládního sektoru, který je dlouhodobě nacucaný na finance resortu životního prostředí, eurofondy a podílí se výrazným způsobem na trestné činnosti těchto nevládních organizací, jejižch svědkem by byl interní audit na resortu, který jsem sliboval, že bych udělal jako první věc po nástupu,“ prohlásil Huliak na Facebooku.

Mimo to uvedl, že Čaputové prý velí její partner Juraj Rizman. „Paní prezidentka se stala jeho bezduchou mluvčí,“ pokračoval Huliak s tím, že prezidentka podle něj jeho nejmenováním „pošlapává demokracii“.

Tagy: