Cava vs. Prosecco: španělská elegance nebo italský šarm?

Pojďme se společně ponořit do světa dvou nejoblíbenějších šumivých vín na světě. Cava a prosecco mají své kořeny ve dvou evropských zemích, které se pyšní svou bohatou vinařskou tradicí. Cava pochází ze slunných osmi regionů Španělska a jeho historie sahá přibližně až do roku 1851. Za proseccem se přesouváme na sever Itálie do regionů Veneto a Friuli. Oba kandidáti se vyrábí jinou metodou a mají své specifické chuťové profily. Přiblížíme vám unikátnost každého z nich. Které je pro vás to pravé?

Tradiční výroba a metoda Charmat

Prvotní rozdíl začíná u výroby. Jste příznivci tradice? To cava se vyrábí tradiční metodou Champagne, při které se víno nechá i pro druhou fermentaci v láhvi, díky čemuž má dlouhotrvající bublinky. Tomu je také velmi podobná výroba šampaňského – proto jsou si nejpodobnější.

Oproti tomu novinka ve výrobě, kterou se vyrábí prosecco – tedy metoda Charmat, je specifická druhotnou fermentací ve velkých nerezových tancích. Prosecco má tak lehký a svěží charakter s jemnějším perlením neboli frizzante, či šumivé neboli spumante. Rozdíl mezi perlivým a šumivým je především v tlaku bublinek. Perlivé víno je velmi jemné a můžeme jej uzavřít klasickou zátkou. Zato na šumivé je už potřeba korek a agrafa. Způsob výroby se následně odráží v časové náročnosti samotného kvašení a cenové dostupnosti.

Podle gusta v chuti i gastronomii

Od suchých po ty sladké varianty si můžeme vybírat jak u prosecca, tak u cavy. Tam spolu soupeřit nemohou, ale jsou zde nuance v tom, na jaké chuťové pohárky nám jednotlivě působí. U cavy ucítíme vždy tóny zelených jablek či citrusů. Víno je těžší, podobně jako šampaňské, a proto se hodí především na přípitek nebo samotnou skleničku k večeři.

U prosecco to budou spíše jemné bílé květy, broskve a meruňky. Dá se tedy na rozdíl od cavy popíjet celé odpoledne. Výborné je jako svěží doplněk k pikniku nebo letnímu kinu pod širým nebem. A proto se s proseccem setkáme také v míchaných drincích jako je Aperol spritz či Hugo spritz.

Pokud si dosud nevíte rady, jaké si vybrat nebo vyzkoušet, stačí se poradit s odborníkem v prodejně, která se zabývá ať jedním nebo druhým. Konkrétně po Praze jich pár najdeme.

  1. Wine office: V tomto podniku v centru Prahy vás provedou světem cavy. Ať už se rozhodnete posedět v elegantních prostorech nebo si vezmete láhev na doma, vždy vám odborně poradí. Ve stálé nabídce mají také občerstvení ve formě výborného španělského tapas.
  2. Prosekárna: Jak název napoví, tady vás při příchodu do jedné z poboček za oči chytne obrovská nabídka prosecca všech druhů i variací. Ale ztratit se ve výběru vás nikdo nenechá, vyškolený personál zná každou láhev i zábavné historky o jejich vinařstvích. K večeru stráveném například u krbu v jedné z poboček si na přikusování objednejte vynikající italské uzeniny a sýry.
  3. Champaneria: Zde mají výběr rozšířenější zejména o šampaňské, crémanty, destiláty i tichá vína. Obsluha se však vyzná a tak se i sem vydejte poznávat šumivá vína. Bohatou nabídkou se pyšní i v jídelním lístku s většími a teplými pokrmy. Nechybí jim ani klasická nabídka tapas, kterou můžete vyzkoušet a sami posoudit s předchozími námi vyzkoušenými podniky.

Nezbývá než popřát, abyste si svou oblíbenou skleničku v klidu vychutnali. Na zdraví!