Hanba, lháři, fuj. Policisté a hasiči bučeli před vnitrem na Rakušana, ten sestoupil mezi ně
Cava vs. Prosecco: španělská elegance nebo italský šarm? Zdroj: iStock
Pojďme se společně ponořit do světa dvou nejoblíbenějších šumivých vín na světě. Cava a prosecco mají své kořeny ve dvou evropských zemích, které se pyšní svou bohatou vinařskou tradicí. Cava pochází ze slunných osmi regionů Španělska a jeho historie sahá přibližně až do roku 1851. Za proseccem se přesouváme na sever Itálie do regionů Veneto a Friuli. Oba kandidáti se vyrábí jinou metodou a mají své specifické chuťové profily. Přiblížíme vám unikátnost každého z nich. Které je pro vás to pravé?
Prvotní rozdíl začíná u výroby. Jste příznivci tradice? To cava se vyrábí tradiční metodou Champagne, při které se víno nechá i pro druhou fermentaci v láhvi, díky čemuž má dlouhotrvající bublinky. Tomu je také velmi podobná výroba šampaňského – proto jsou si nejpodobnější.
Oproti tomu novinka ve výrobě, kterou se vyrábí prosecco – tedy metoda Charmat, je specifická druhotnou fermentací ve velkých nerezových tancích. Prosecco má tak lehký a svěží charakter s jemnějším perlením neboli frizzante, či šumivé neboli spumante. Rozdíl mezi perlivým a šumivým je především v tlaku bublinek. Perlivé víno je velmi jemné a můžeme jej uzavřít klasickou zátkou. Zato na šumivé je už potřeba korek a agrafa. Způsob výroby se následně odráží v časové náročnosti samotného kvašení a cenové dostupnosti.
Nerezové tanky pro výrobu prosecca Zdroj: Barbora Balická
Od suchých po ty sladké varianty si můžeme vybírat jak u prosecca, tak u cavy. Tam spolu soupeřit nemohou, ale jsou zde nuance v tom, na jaké chuťové pohárky nám jednotlivě působí. U cavy ucítíme vždy tóny zelených jablek či citrusů. Víno je těžší, podobně jako šampaňské, a proto se hodí především na přípitek nebo samotnou skleničku k večeři.
U prosecco to budou spíše jemné bílé květy, broskve a meruňky. Dá se tedy na rozdíl od cavy popíjet celé odpoledne. Výborné je jako svěží doplněk k pikniku nebo letnímu kinu pod širým nebem. A proto se s proseccem setkáme také v míchaných drincích jako je Aperol spritz či Hugo spritz.
Pokud si dosud nevíte rady, jaké si vybrat nebo vyzkoušet, stačí se poradit s odborníkem v prodejně, která se zabývá ať jedním nebo druhým. Konkrétně po Praze jich pár najdeme.
Nezbývá než popřát, abyste si svou oblíbenou skleničku v klidu vychutnali. Na zdraví!