Mrtvých po hurikánu Milton je nejméně 16. Biden v souvislosti s bouří zkritizoval Trumpa

Počet obětí, jež zemřely v důsledku hurikánu Milton na Floridě, stoupl na 16. Americké televizní stanici CBS News to potvrdil floridský úřad pro vymáhání práva s tím, že počet podle všeho není konečný. Americký prezident Joe Biden zkritizoval svého předchůdce v úřadu a současného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za šíření údajných nepravd a dezinformací o hurikánech Milton a Helene.

Záchranáři budou v příštích dnech pravděpodobně nacházet další mrtvé s tím, jak získají „lepší představu o ničivé cestě Miltonu“, konstatoval zpravodajský server britské veřejnoprávní televize BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé šli za hurikánu surfovat, nechápe lovec bouřek. Vítr měl až 300 kilometrů v hodině

Zhruba tři miliony domácností a firem zůstaly v důsledku bouře bez proudu. Podle guvernéra Rona DeSantise se navíc v nadcházejících dnech očekávají další záplavy.

Milton udeřil ve středu večer u města Sarasota a během několika hodin prošel Floridou ze západu na východ, poté území jihovýchodního státu opustil a zamířil nad oceán. Když bouře dorazila nad pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály, při odchodu byla na prvním stupni.

Bouře budou čím dál silnější

Rozsáhlou bouři provázely extrémní jevy na několika úrovních. Přívaly deště podle deníku The New York Times (NYT) dosáhly až 450 milimetrů, zatímco maximální rychlost větru na pevnině přesahovala 160 kilometrů v hodině. V okolí hurikánů se často tvoří tornáda a Milton jich podle předběžných údajů přinesl desítky.

USA letos zažívají mimořádně dramatickou sezonu hurikánů, na americkém území jich od začátku léta udeřilo pět. Podle klimatologů přitom hrozbu hurikánů stupňují člověkem způsobené klimatické změny. Varují, že podobné bouře budou čím dál silnější a budou přinášet stále více srážek.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek kritizoval svého předchůdce v úřadu a současného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za šíření údajných nepravd a dezinformací o hurikánech Milton a Helene. Biden hovořil o práci vládních institucí v souvislosti s dopady hurikánů. Trumpa odsoudil za „bezohledné, nezodpovědné a neúnavné dezinformace a naprosté lži, které neustávají“.

Biden k Trumpovi: Dejte se dohromady, chlape

Mezi tvrzení, jež Bidenova administrativa v posledních dnech dementuje a kritizuje, patří, že finanční prostředky federální vlády jsou využívány pro nelegální migranty a že pomoc Američanům je omezena na 750 dolarů (přibližně 17 400 Kč).

Podle Bidena se částka 750 dolarů týká okamžité peněžité pomoci na pokrytí akutních potřeb, jako jsou potraviny, pleny či dětská výživa. „Trump a všichni ti ostatní lidé vědí, že je to lež, když naznačují, že to je vše, co (postižení hurikánem) dostanou,“ ohradil se Biden. Na otázku, zda má v plánu s Trumpem promluvit a vyzvat ho, aby s podobnými výroky přestal, Biden odpověděl negativně. Vzkaz mu ale poslal přes média: „Pane prezidente Trumpe, bývalý prezidente Trumpe, chlape, dejte se dohromady. Pomozte těm lidem.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Tagy: