Čech Jaškin v čele propagandy oblíbeného Putinova klubu. Petrohrad vytáhl armádní dresy

Politika do sportu nepatří, argumentují nejčastěji odpůrci vyloučení ruských sportovců, včetně samotných Rusů, z mezinárodních soutěží. Pak se ale těžko vysvětluje, když si oblíbený klub Vladimira Putina SKA Petrohrad bez jednoho dne rok od začátku války na Ukrajině přichystal pro zápas v KHL speciální vojenskou sadu. A v tomto propagandistickém oděvu táhl tým s kapitánským céčkem na hrudi Čech Dmitrij Jaškin.

Dmitrij Jaškin měl před sezonou možnost pokračovat za mořem v NHL. Nicméně i přes dramatické válečné okolnosti se odchovanec Vsetína přiklonil ke svým ruským kořenům a také vyslyšel šustění ohromného množství rublů.

V KHL se nový kapitán Petrohradu znovuzabydlel rychle, je nejproduktivnějším hráčem celé ligy a významně se podílel na tom, že SKA suverénně vládne tabulce. Ale očima mnoha Čechů je v imaginárním bodování morálních zásad Jaškin na nule.

Jeho klub řídí z pozice generálního manažera i trenéra Roman Rotenberg, který sám hokej nikdy nehrál ani nikdy dřív nikde netrénoval. Jde o syna oligarchy Borise Rotenberga, blízkého přítele prezidenta Vladimira Putina, jenž je sám velkým fanouškem SKA. Hokejový Petrohrad přitom vlastní energetický gigant Gazprom.

Zřejmě nelze vedle CSKA Moskva jmenovat klub, který by byl více napojený na Kreml a sloužil jeho politickým účelům a propagandě. I proto, že jsou hráči SKA přezdíváni „vojáky“ či „armádními muži“.

Aby Petrohrad dostál své přezdívce, nechal si pro poslední utkání základní části – den před výročím začátku „speciální vojenské operace“ na Ukrajině – vyrobit speciální dresy. Tým pro utkání v Soči zvolil armádní khaki barvu, část je zhotovena v maskáčovém stylu. Vedle tradiční rudé hvězdy nechybí ani ruská vlajka, která na dresech normálně není. I hokejové helmy mají netradiční nádech a připomínají spíše vojenské přilby.

A hlavní roli v této „přehlídce“ dostal český občan. Na konci loňského října poskytl Jaškin lehce zhrzený rozhovor. Jak řekl webu Post News, přišlo mu nečekané a nepříjemné, že kvůli podpisu kontraktu ve státě agresora nemůže reprezentovat Českou republiku.

Proti Soči hrál 29letý útočník kardinální roli, díky dvěma gólům a jedné asistenci pomohl k vítězství 6:5.

Zápas vyšel na 23. února, což je v Rusku svátek silných, odvážných a odhodlaných mužů. Zvláště letos ale Petrohrad neodolal výjimečný den zneužít. „Dnes blahopřejeme všem, kteří svázali svůj život s obranou naší vlasti. Všem, kteří slouží v ozbrojených silách a u námořnictva. Všem, kteří jsou hlavními ochránci a oporou rodiny. Děkujeme vám za vaši odvahu, soudnost a statečnost,“ vzkázal tým na videu.

Posledním řečníkem byl právě Jaškin: „Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti.“

Tagy:
Vladimir Putin KHL Dmitrij Jaškin hokej sport Gazprom SKA Petrohrad hokej