Čechy tu berou úplně jinak, popisuje Olda bojující na Ukrajině. Do války šel z kanceláře

Český voják na Ukrajině Olda se neplánuje vrátit do korporátního prostředí.

Muži, kteří vyměnili pohodlí za život na ukrajinské frontě

Přidat se k ukrajinským obráncům jako zahraniční voják je z pozice Čecha o něco snazší než pro jiné národy, vysvětlil pro CNN Prima NEWS Olda, který bojuje v napadené zemi na jihodoněcké frontě. Korporát v Česku vyměnil za průzkumný oddíl na Donbasu. Ke kancelářské práci se již vrátit nechce.

Bývalý manažer Olda je jedním z Čechů, kteří se po ruské invazi na Ukrajinu přidali k armádě obránců. Vstup k ozbrojeným složkám mu podle jeho slov usnadnila právě česká národnost. „Člověk musí projít pohovorem. Když projde, pokračuje do výcvikového střediska, kde jsou další pohovory. Pak vás někam přidělí. Když řeknete, že jste Čech, kamarádství je hned úplně jiné. Češi tady dělají strašně moc a česká stopa je obrovsky silná,“ vysvětlil reportérovi CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ohrožujete moji rodinu, vzkázal Hašek do Ruska Šulákovi. Jelito a bezmozek, přidal Hrdina

O tom, jaký bude návrat do civilu, přemýšlí každý den. „Budu to muset trochu změnit, nechci zpátky do korporátu. Tady člověk zjistí, jakou má život cenu, a že ho nechce nechat v kanceláři,“ popsal změnu pohledu na svět způsobenou válečnými prožitky.

Z naprosto odlišného života v brutálním konfliktu mu prý bude chybět jedna věc. „Válčení člověku nechybí. Chybí kluci kolem sebe, ta pospolitost a atmosféra,“ svěřil se.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry katastrofického výbuchu. Video ukazuje chirurgicky přesnou práci ukrajinských dronů

Tagy:
vojáci voják Ukrajina Česko Rusko Donbas ruská invaze na Ukrajinu Čech na Ukrajině