Čech o zemětřesení v Maroku: Popadli jsme dítě a utíkali ven, vesnice v horách lehly

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Popadli jsme dítě a utíkali ven. Otřesy trvaly asi dvacet vteřin, vesnice v horách jsou srovnané se zemí. Tak líčí Jakub Atarsia zemětřesení, které v pátek pozdě večer zasáhlo Maroko. To si podle nejnovějších údajů marockého ministerstva vnitra vyžádalo 2 012 mrtvých. Zraněných je 2 059, z toho přes 1 404 lidí je v kritickém stavu

Jakub Atarsia žije s rodinou a několikaměsíčním dítětem v Maroku. Zemětřesení podle něj začalo kolem čtvrt na dvanáct v noci. „Jsme s rodinou zhruba 30 minut jízdy od Marrákeše. Když jsme dávali dítě spát, začaly zhruba kolem čtvrt na dvanáct silné otřesy. Popadli jsme ho a utíkali ven,“ uvedl Jakub Atarsia.

K TÉMATU: Obyvatelé Maroka popisují ničivé zemětřesení: Prožili jsme noc hrůzy

Otřesy prý trvaly asi 20 vteřin. „Pak následovaly další menší otřesy, takže jsme noc strávili venku. Bohužel vypadlo všechno spojení, jak telefon, tak internet. Obnovilo se až kolem sedmé hodiny ranní,“ sdělil Čech žijící v Maroku.

Když se signál obnovil, začal Jakub zjišťovat, co se vlastně stalo. „Vesnice, kterou máme na dohled, stojí, ale ty dále v horách téměř všechny lehly. Cesty jsou neprůjezdné, došlo k sesuvům půdy,“ řekl Atarsia a dodal, že záchranné operace budou trvat dlouho.

Noc venku zažili i další Češi s dětmi. Od epicentra byli zhruba 100 kilometrů, přesto je zemětřesení zasáhlo. „Vypadalo to, jako kdyby přijížděl vlak, který tady ale není. Už jsme spali, všchni se začali scházet v baráku. Všechna světla vypnuli, celá vesnice vybíhala do ulic,“ popisovala CNN Prima NEWS Češka Eva, která v Maroku tráví dovolenou.

Celé se to hýbalo

„Spali jsme, máme dvě malé děti. Když jsme zjistili, že je to zemětřesení, popadli jsme je, vyběhli ven. Děti byly v šoku. Obrazy popadaly, třásla se okna, bylo znatelně cítit, že se to celé hýbe. Bylo to něco, na co člověk není zvyklý,“ uvedl další český turista Martin.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Silné otřesy poškodily budovy a vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody podle marockých úřadů ale nastaly mimo města v horských oblastech.

Tagy: