Čechy dražší Chorvatsko neodradilo, zhodnotil Papež. Popsal logiku stále přísnějších pokut

Jan Papež

360° 21.7.2023

Vyšší ceny v Chorvatsku odradily některé turisty. Češi si ale dovolenou v oblíbené destinací vzít nenechají, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Zároveň dodal, že přísnější nařízení a vyšší pokuty, které Chorvatsko zavedlo, jsou pochopitelné.

Někteří hoteliéři si stěžují, že v Chorvatsku ubylo turistů. Podle Jana Papeže z Asociace cestovního ruchu jde hlavně o Němce, Italy a Američany, a to hlavně kvůli zvýšení cen. „Němci jsou známi tím, že jsou velmi ovlivnitelní cenou. Pojedou klidně do Albánie, Rumunska nebo Bulharska, pokud bude v Chorvatsku trochu dráž,“ uvedl Papež v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po žahnutí medúzou se můžete i utopit. Při konzumaci ústřic hrozí nákaza, varuje Prymula

Češi jsou podle něj na Chorvatsko zvyklí a nenechají si dovolenou vzít. „Chorvatsko a Řecko jsou dvě destinace, které mají velmi věrnou klientelu, která se pravidelně vrací, jezdí tam v podstatě jako na chalupu,“ řekl Papež. Dodal, že do Chorvatska podle odhadů se pojede rekreovat kolem 900 tisíc lidí.

V souvislosti s Chorvatskem se mluví také o přísných nařízeních. Například ve Splitu je zakázáno chodit v plavkách ve městě či konzumovat alkohol na veřejných místech, zatímco Dubrovník zakázal kufry na kolečkách. „Určitě přitvrdili. Je to taková přechodová zóna mezi tím, co bude tvrdě vyžadováno od příštího roku, a tím, co bylo předtím,“ popsal Papež.

Podle něj je dobré seznámit se s nařízeními u cestovní kanceláře nebo si je pořádně přečíst na internetu. Za jejich porušení totiž hrozí vysoké pokuty i v řádech stovek eur. „Má to trochu logiku. Bydlím v centru Prahy, a když vám pod okny začne jezdit deset Asiatů s kufry po dlažbě, je to horší než motorka,“ míní Papež.

Tagy: