V Česku začala lyžařská sezona. Lidé vzali skiareál útokem, podmínky si pochvalují

Na Monínci se začalo lyžovat.

Na Monínci se začalo lyžovat

Na prvních svazích v Česku začala lyžařská sezóna. Jedním z takových míst je skiareál Monínec nedaleko Prahy, kde leží dokonce necelých sedmdesát centimetrů sněhu. Zájem o první letošní lyžovačku byl veliký, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Nedočkaví nadšenci do lyžování zaplnili prostor před turniketem monínského vleku i přilehlé parkoviště. „Jsme moc rádi, že už to otevřeli takhle brzo. Přítel miluje zimu, takže se nemohl dočkat, až pojedeme,“ popsala Iveta z Rudné u Prahy. „Sníh je mokrej, těžkej, ale na začátek sezóny dobrý,“ popsala lyžařka z Velkých Popovic. „Lyžuje se parádně, je to dobrý,“ řekl Honza z Prahy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaká bude letošní zima? Vědci odhadli dramatické dopady mimořádně silného El Niña

Sníh si na Monínci připravovali od poloviny října díky technologii snowfactory. „Loni, kdy byla energie extrémně náročná, jsme to vůbec nepoužívali. Proto jsme letos hledali jakoukoliv úsporu, což se nám povedlo hlavně tím, že jsme uskladnili loňský sníh,“ sdělil ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Zatímco na zdejším kopci se už lyžuje, v jiných skiareálech budou teprve zasněžovat. „Podle předpovědi to vypadá, že bychom mohli začít zasněžovat. Dobrá zpráva je, že v posledních týdnech v Krkonoších vydatně pršelo, takže jak krajina, tak toky jsou plné vody a bude možné z nich brát na zasněžování,“ sdělila Zina Plchová, mluvčí SkiResortu Černá Hora – Pec.

Na mrazivou předpověď čekají také na Monínci. Pokud klesne teplota k mínus čtyřem až šesti stupňům, zasněží se i dalších 600 z celkových 1 200 metrů sjezdovek. „Potřebujeme na to dva a půl dne,“ řekl Krejčí.

Letos ceny skipasů na sjezdovce nedaleko Prahy mírně upravili a jsou dynamické. Proto se mohou pohybovat mezi 220 a 600 korunami. Například ve SkiResortu Černá Hora - Pec ceny zůstaly od minulé sezóny stejné. Ve většině středisek se ale vyplatí si je koupit předem on-line. Lyžařskou sezónu v Monínci by podle provozovatele mohlo přerušit pouze počasí, a to hlavně teplý vítr, který je nepříznivý vůči sněhu. Jinak bude lyžařská sezóna trvat až do začátku jara.

Tagy: