Do Česka vpadne mrazivý arktický vzduch. Teploty prudce klesnou i o 10 stupňů

Lidé v mrazivém počasí

Počasí (20.11.2023 6:50)

V pondělí a úterý se nejvyšší teploty budou pohybovat okolo 10 °C. Poté ale začne počasí ovlivňovat studený arktický vzduch a v noci na středu klesnou teploty až na −5 °C. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají déšť, který zpočátku může být i mrznoucí.

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže, která bude postupovat ze Severního moře nad Polsko. Kolem ní k nám proudí oceánský vzduch od západu. V pondělí bude převážně zataženo, na většině území se vyskytne občasný déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou 8 až 12 °C, na horách se budou pohybovat kolem 4 °C. Vát bude mírný, v Čechách a na Českomoravské vrchovině přechodně čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který místy v nárazech dosáhne až 15 m/s. Večer ale zeslábne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku začala lyžařská sezona. Lidé vzali skiareál útokem, podmínky si pochvalují

Noc na úterý přinese proměnlivou oblačnost, místy se vyskytnou přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 6 až 2 °C. Povane mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

V úterý bude zataženo až oblačno a na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, které mohou být večer v oblastech nad 600 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 6 až 10 °C. Vát bude slabý západní nebo severozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s, který se bude později odpoledne a večer měnit na mírný severní o rychlosti 3 až 7 m/s.

Ve středu bude zpočátku zataženo až oblačno, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Během dne se od severu očekává místy polojasno nebo skoro jasno. Projeví se vpád arktického vzduchu a v noci tak teploty klesnou na 1 až −3 °C, na severu a severovýchodě až na −5 °C, přes den dosáhnou −1 až 3 °C. Povane mírný severní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který večer zeslábne a změní se na jihozápadní.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na čtvrtek předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu polojasno až zataženo. Ojediněle se vyskytne déšť, který zpočátku může být i mrznoucí. V noci teploty klesnou na −2 až −6 °C, přes den pak vyšplhají na 2 až 6 °C a v Čechách a ve Slezsku ojediněle až na 8 °C. Povane mírný, postupně čerstvý jihozápadní až západní vítr rychlostí 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

V pátek bude oblačno až zataženo, na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 5 až 9 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s.

Tagy: