Čekají nás depresivní Vánoce. Nebudeme se moci shromažďovat, myslí si Kubek i Vávra

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Marian Vojtko, Radovan Vávra, Milan Kubek

Strmé nárůsty nákaz koronavirem i nedostatečně proočkovaná populace jsou předzvěstí toho, že nás čekají depresivní Vánoce. Češi pravděpodobně prožijí svátky s restrikcemi, obávají se prezident České lékařské komory Milan Kubek a investor Radovan Vávra. Oba v pořadu Co Čech, to politik! zdůraznili roli očkování, bez kterého by se ve velkém umíralo. Ve vysílání CNN Prima NEWS konstatovali, že se dosluhující vládě nepodařilo efektivně přesvědčit ty, kteří vakcínu proti covidu doposud odmítají.

Česko už třetím týdnem čelí výraznému nárůstu počtu nakažených covidem. V pondělí laboratoře odhalily přes 7 500 nakažených, což je nejvíc za jeden den od konce března. Podle prezidenta Kubka rozhodně nejde o konečnou cifru – očekává, že součet pozitivních testů by mohl příští týden překročit hranici deseti tisíc.

Současný vývoj k horšímu tak nahrává scénáři, že se svátky nevyhnou restrikcím. „Určitě to nebudou Vánoce se vším všudy, na které jsme byli zvyklí. Pravděpodobně bude omezena kultura a možnost se shromažďovat. Bohužel, tohle jsme prostě prohráli,“ podotkl pesimisticky Kubek na CNN Prima NEWS.

Podobou optikou vnímá situaci i bývalý generální ředitel Komerční banky Radovan Vávra. Ani on nevěří, že Čechy čekají Vánoce bez omezení. „Kdyby se stal zázrak, změnila se politická reprezentace a chování obrovského počtu našich spoluobčanů, tak ano. Ale ani jedna z těchto dvou věcí se nestane. Myslím, že tohle budou mimořádně depresivní Vánoce,“ doplnil.

Podle Kubka je velkým problémem skutečnost, že se dramaticky zpomalilo očkování. Ačkoliv se zájem o vakcínu mírně rozjel až v souvislosti s ukončením proplácení testů pro neočkované, stále to nestačí.

Opatření ze strany ministerstva zdravotnictví navíc přišlo příliš pozdě, třebaže byl návrh na stole už v červenci. Zde nicméně lékařský prezident věří, že se podařilo přesvědčit alespoň část lidí, kteří doposud neprošli vakcinací. „Přichází to v situaci, kdy je epidemie už rozjetá. Když už nemůžeme přesvědčit ty, kteří odmítají očkování z nejrůznějších důvodů, část se podvolí tomuto nátlaku. Je to takový systém odměny a trestu,“ pokračoval Kubek.

Chápe, že nejde o ideální řešení, protože ani po očkování není člověk kvůli ubývajícím protilátkám stoprocentně chráněn před onemocněním covidem či jeho šířením. Vakcíny ale tuto pravděpodobnost výrazně snižují. „Je to přidaná hodnota,“ dodal prezident lékařské komory.

Tagy: