Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

Komentátor Thomas Kulidakis a politolog Lukáš Jelínek

Komentátor Thomas Kulidakis a politolog Lukáš Jelínek o zvyšování platů

Státní zaměstnanci nakonec přidáno dostanou. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátor Thomas Kulidakis a politolog Lukáš Jelínek. Podle prvně jmenovaného to ale bude nedostatečné a lze očekávat stávky. Jelínek se domnívá, že si vláda nemůže dovolit veřejné protesty, jelikož se blíží volby. Kromě sporu mezi vládou a odbory lze prý čekat konflikt i uvnitř vládní koalice.

Ministerstvo práce navrhuje od září zvýšit platový základ buď o sedm, nebo deset procent. „K mírnému navýšení dojde. Bude ale označeno za nedostatečné a pak se dočkáme pohrůžek stávkami,“ předpověděl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá žádnou vatu, shodil Hampl požadavky odborů. Promluvil o kolapsu školství

Podle politologa Lukáše Jelínka si vláda nemůže dovolit státním zaměstnancům nepřidat. „Nemůže si dovolit veřejné protesty, ať už ve školství, zdravotnictví, sociálních službách či dokonce protesty ozbrojených sborů. Za chvíli nás čekají krajské a senátní volby a příští rok sněmovní volby, kdyby vláda řekla, že zaměstnancům nepřidá, definitivně by si podřezala větev,“ řekl Jelínek.

Podle něj ale konflikt proběhne nejen mezi vládou a odbory, ale také uvnitř vládní koalice. „Na jedné straně ODS a TOP 09 trvají na tom, aby se držel plánovaný rozpočtový schodek nebo byl případně nižší, na druhé straně jsou ministři, kteří přidat potřebují,“ popsal Jelínek. Dodal, že jde o resortní šéfy STAN – Mikuláše Beka ve školství a Víta Rakušana v rámci vnitra. „Povede to k velké koaliční debatě, protože některé strany budou před volbami dělat klasický tah, že voličům nastaví vlídnější tvář, zatímco jiné se rozhodly, že získají voliče přes fiskální přísnost. To způsobí koalici nemálo nepříjemných chvilek,“ podotkl politolog.

Kulidakis zdůraznil, že peníze na zvyšování platů Česko má, jen se kvůli prioritám dávají jinam. „Debata je postavená na hlavu. Je to naprostý opak racionálního smýšlení z hlediska dosažení hospodářské prosperity a ekonomického růstu. Peníze jsou, ale je to o prioritách,“ popsal Kulidakis.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny některých potravin na podzim nepříjemně překvapí, řekl Kovanda. Vyjmenoval důvody

Tagy: