Celá Británie držela minutu ticha za Alžbětu II. Následoval hromadný potlesk

Celá Velká Británie v neděli ve 21 hodin (20:00 místního času) držela minutu ticha za Alžbětu II.

Přípravy pondělního státního pohřbu královny Alžběty II. vrcholí. Veřejnost má poslední den, aby se mohla rozloučit se zesnulou královnou v budově parlamentu v Londýně. Reportéři CNN Prima NEWS z místa ohlásili, že okolní ulice Buckinghamského paláce praskají ve švech. Celá země držela za královnu v neděli večer minutu ticha.

Celá Velká Británie v neděli ve 21 hodin (20:00 místního času) držela minutu ticha za Alžbětu II., lidé poté na mnoha místech tleskali na oslavu jejího života. Začátek a konec „národní chvíle zamyšlení“ ohlásil zvon na věži Big Ben v centru Londýna, kolem které mlčky stály stovky lidí.

Do pondělního brzkého rána mají lidé z celého světa poslední možnost poklonit se zesnulé panovnici v budově parlamentu v Londýně. Fronta, která k ní vede, je však nadále neúnosně dlouhá. Úřady již několikrát vstup do ní omezily či zastavily.

Ulice v okolí Buckinghamského paláce jsou mnohdy až neskutečné přecpané lidmi. Takřka na každém kroku jsou policisté, kteří jsou doplnění o celou armádu pořadatelů. Ti lidem říkají, kudy mají jít, neboť mnoho ulic je kvůli manévrem uzavřeno.

V britské metropoli vrcholí přípravy pondělního státního pohřbu. Od soboty se do Londýna sjíždí smuteční hosté z řad politiků, státníků i hlav států. Dosud dorazil například japonský císař Naruhito, americký prezident Joe Biden či český premiér Petr Fiala (ODS).

Rusko pozvánku neobdrželo. Kreml gesto Británie považuje za nemorální. „Tento britský pokus využít národní tragédii, která zasáhla srdce milionů lidí na celém světě, ke geopolitickým účelům a vyřídit si účty s naší zemí... považujeme za hluboce nemorální,“ sdělila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Novou britskou premiérku Liz Trussovou v neděli čeká druhá audience u Karla III. v Buckinghamském paláci. Ministerská předsedkyně se také sejde ve svém sídle v Downing Street s některými prezidenty a premiéry, kteří dorazí na královnin pohřeb.

Tagy: