Cena másla klesá, často se před prodejem zamrazuje. Ztrácí tím na kvalitě, tvrdí odborníci

Máslo z mrazáku zaplavilo Česko. (Ilustrační foto)

Máslo z mrazáku zaplavilo ČR

Supermarkety nakupují více másla v zahraničí a díky tomu jeho cena klesá, tvrdí jejich zástupci. Tuzemští mlékaři ale namítají, že toto máslo obchodníci zamrazují, což zákazník nemá šanci zjistit. Rozmrazená kostka másla podle odborníků nemusí být stejně kvalitní jako čerstvý výrobek.

Ještě před dvěma a půl lety prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza tvrdil, že rozmrazené máslo na pultech v Česku nenajdeme. „Máslo, které je k dispozici, je to nejkvalitnější, jaké se dá koupit, jaké se dá dostat do Čech,“ řekl tehdy pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci chystají další protestní akci. Příští středu se traktory rozjedou po celé ČR

Teď už ovšem přítomnost rozmrazeného másla přiznává: „Zmrazování se děje standardně u všech výrobců. I ti čeští, když mají v daném týdnu nadprodukci, kterou nejsou schopni prodat, logicky máslo zmrazí, nebudou ho vyhazovat.“

Českomoravský svaz mlékárenský ale upozorňuje, že pokud český výrobce zmrazí a rozmrazí máslo, musí ho pak prodávat jako takzvané stolní máslo. „Zpracovává se nejčastěji v gastronomii,“ upřesnil předseda představenstva svazu Jiří Kopáček. Másla ze zahraničí se to však podle něj netýká.

„Podle evropské legislativy se máslo do dvou let stáří označuje jako mlékárenské máslo. Z toho dovozového másla je rozhodně velké množství právě ze skladů, tedy zamrazeného másla,“ podotkl. Nejčastěji se prý jedná o produkty z Belgie nebo Polska.

Zmrazené máslo nemá zákazník šanci rozpoznat, podle odborníků ale nemusí být tak kvalitní. „Z nutričního hlediska tolik neztratí, ze senzorického hlediska ale ano a možná přichází i o nějaké vitaminy,“ vysvětlila Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické. „Proces oxidace tomu ze začátku brání, ale pak se máslo může chuťově trochu zhoršit,“ dodala pro CNN Prima NEWS.

Cena za kostku másla začala ke konci loňského roku opět stoupat. V lednu se prodávala v průměru za 44 korun, ovšem v únoru klesla o tři koruny. „Kdyby tady nefungovala zahraniční konkurence, tak je máslo výrazně dražší než dnes,“ sdělil Prouza.

Naštěstí se jak podle výrobců, tak i obchodníků nevrací rok 2017, kdy kostka másla stála v průměru 60 korun. Tehdy viníka extrémního zdražení hledal i premiér Sobotka. Zpětně se ukázalo, že máslo na hlavě měli především potravináři.

Tagy: