Cena zadrženého kokainu může být i vyšší. Taková kvalita není v Česku obvyklá, říká expert

Lisované kostky kokainu, v krabicích od banánů, nalezli dnes odpoledne pracovníci supermarketu v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

Expert Doudera o zabaveném kokainu v Česku

Cena kokainu zachyceného v pátek v českých obchodech mohla být ještě vyšší, kdyby se na černém trhu ještě ředila. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl psycholog a odborník na drogovou závislost Ivan Douda. Policisté našli v supermarketech v Jičíně, Rychnově nad Kněžnou a na dalších dosud nespecifikovaných místech 840 kilogramů kokainu v dodávkách banánů z Kolumbie. Cenu zásilky odhadují na dvě miliardy korun.

Douda potvrdil, že zachycený kokain představuje skutečně velké množství. Názorně to podle něj ilustruje odhadovaná cena dvou miliard korun. „A to nevíme, zda je to vysoce procentní kokain, nebo zda se to dalo na černém trhu dále ředit a cena by mohla být ještě větší,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS psycholog.

Na upozornění moderátorky, že podle ověřených zdrojů jde až o 80% kokain dodal, že jde o vysokou kvalitu, se kterou se běžně v Česku nesetkává. „To, co je na ulici, se může blížit nule, může tam být jen zlomek,“ vysvětlil Douda.

Víceprocentní droga se podle jeho slov vyskytuje především u vyšší společnosti. „Kokain je prostě droga bohatých,“ poznamenal psycholog s tím, že kokain je na rozdíl od jiných vnímán jako „módní“ návyková látka.

Zachycený kokain našli policisté v supermarketech v Jičíně, v Rychnově nad Kněžnou a na dalších nespecifikovaných místech. Měl být v zásilkách banánů z Kolumbie, která je už desítky let známá právě vývozem kokainu. Douda však doplnil, že tato země již není jediný významný vývozce drogy. „Myslím, že už k nám dováží nejenom Kolumbie,“ řekl odborník na drogovou závislost.

Kromě toho zmínil, že kokain si užívají zejména movitější lidé, čemuž odpovídá i cena. „Je to mezi tisíci až třemi tisíci korun za gram,“ nastínil v pořadu 360° Douda.

Lidé závislí na kokainu podle něj často nekončí v běžných léčebnách. „S kokainem je problém, že ti, kteří na něm jsou závislí, nejsou tak často oficiálně klienty léčebných zařízení,“ uvedl Douda s tím, že tito lidé se většinou vydají cestou privátních míst či pomocí od terapeuta.

Tagy: