Analytik: Ceny energií narazily na strop. Výraznější zlevnění ale čekejme až v roce 2023

Ceny energií podle analytika společnosti Starteepo Dušana Jilčíka již narazily na svůj strop, konkrétně na začátku října. K výraznějšímu zlevnění by ale podle něj mělo dojít až v roce 2023. Lidé by si tak podle Jilčíka neměli u dodavatelů fixovat ceny na několik let dopředu.

Ceny za dodávky energií již narazily na svůj strop, uvedl Jilčík. „A to v prvním či druhém týdnu října letošního roku. Byly to okamžiky, kdy Bohemia Energy ukončila svou činnost. Od té doby ceny klesají. Například ceny plynu, které byly 6. října na 160 eurech (přibližně 4 000 korun, pozn. red.) jsou nyní na 80, za měsíc se tak snížily o polovinu,“ uvedl. Klesá podle něj i cena za elektřinu, ta se ze 160 eur snížila na 120.

„Nyní je spíše otázkou, zda nepřijdou nějaké problémy, které způsobí Rusové nedodáváním plynu do Evropy. Aktuálním tématem je plynovod Jamal,“ pokračoval analytik. Sdělil, že pokud se naskytnou další problémy, cena energií se opět může vyšvihnout.

„Pokud se však nebude jednat o nenadálé problémy, tak by cena mohla v dalších měsících klesat. Kontrakty na jaro jsou například již poloviční,“ řekl. Přesto podotkl, že následující rok budou ceny energií ještě poměrně vysoké. „Nebudou tak rekordní jako letos v říjnu, nicméně budou vyšší než ty, na které jsme zvyklí,“ uvedl.

Nespěchejte s fixací cen

Kdy by se podle něj lidé mohli dočkat zlevnění? „Vypadá to, že v roce 2023 budou ceny mnohem levnější. Proto lidem doporučujeme, aby vše uvážili a pokud možno se u dodavatelů fixovali jen na rok a nespěchali do dlouhodobých fixací například na tři roky. Mohli by si tak zafixovat vysokou cenu, která by však měla klesat,“ apeluje.

Z dlouhodobého vývoje Jilčík podotkl, že za posledních deset let byly ceny energií až abnormálně nízké. „Před rokem v létě byla cena plynu na 8 eurech, teď v říjnu dosáhla 160 eur a aktuálně jsme kolem 80. Jsou zde obrovské výkyvy,“ sdělil s tím, že dlouhodobě by dodávky energií měly zdražovat.

„Je to dáno i tím, že se v Německu budou odstavovat jaderné elektrárny. Rozhodně tak cena nebude klesat, půjde nahoru. Neměli bychom se však dočkat takových extrémů, kterých jsme byli svědky letos v říjnu,“ uzavřel.

Tagy: