Černý scénář zdražování. Běžné výdaje se můžou rodinám příští rok prodražit o desetitisíce

Na úsporný tarif stále míří dotazy lidí. Jak správně funguje?

Zdražování letoškem neskončí. Česká národní banka odhaduje pro příští rok sedmiprocentní inflaci a třeba potravináři hlásí zdražení ještě výraznější. Roční výdaje čtyřčlenné rodiny by se tak mohly navýšit až o jeden měsíční plat.

Potraviny zdraží o patnáct, hypotéky a energie až o 20 procent. Takovými čísly ekonomové plní média již týdny. Když se ale čísla převedou do reality, výsledek překvapí.

Třeba za jídlo průměrná česká rodina ročně utratí lehce přes 30 tisíc korun na hlavu. Příští rok za něj už podle odhadů zaplatí o 4 500 víc. Výdaje za bydlení se zase nejspíš zvednou o 5 500. Podle České národní banky by život v tuzemsku jako celek měl zdražit o sedm procent, tedy přes 10 tisíc ročně.

V nejčernějších scénářích by celkové náklady na člena domácnosti mohly narůst až o 22 500 korun. Ne na každého totiž zdražování dopadne stejně. „Inflace více dopadá na lidi v regionech, méně na Prahu. Více dopadá také na starší, na penzisty. Je to dáno složením jejich spotřebního koše. To znamená, že starší lidé mají v tom koši věci jako energie a jídlo, které více zdražují. Mladší lidé tam mají často elektroniku a jiné věci, které jsou na to zdražovaní méně náchylné,“ vysvětlil ekonom Dominik Stroukal.

Náklady vyšší až o jeden měsíční plat

Pro čtyřčlennou rodinu by tak náklady mohly narůst až o jeden měsíční plat. A to nepočítáme třeba dražší dovolené nebo splátky hypoték. Tam si za rok připlatí až 42 tisíc. Ne všichni to ale vidí tak černě.

„Já osobně chci být trošku optimista. To zdražování přichází ve chvíli, kdy lidem dost citelně v posledních letech rostly příjmy. Jsme na tom dost možná, dalo by se říci, velmi podobně po celou dobu,“ myslí si finanční poradce Ondřej Hatlapatka.

Zdražování začne zpomalovat nejdříve za dva roky, míní ekonomové. Do té doby podle nich peněženkám uleví jenom případné zvyšování platů.

Tagy: