Každý den si říkám, že je to zlý sen. Majitel Bohemia Energy se při omluvě rozplakal

Je mi, jako bych pohřbil někoho blízkého. Každé ráno se probudím a říkám si, že to je zlý sen, řekl v pondělí na tiskové konferenci majitel Bohemia Energy Jiří Písařík. Zákazníkům se omluvil se slzami v očích. K podnikání v energetice už se zřejmě nevrátí.

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích. Do potíží se dostalo zhruba 900 tisíc klientů. „Upřímně vůbec nevím, jak začít. Jsou to již tři týdny od doby, kdy jsme museli učinit velice těžké rozhodnutí. Jak vidíte, stále ještě nejsem schopen o tom mluvit. Firmu jsme budovali 16 let. Byla součástí našeho každodenního života. Že to tak nebude, je pro nás naprosto nepochopitelné. Nevím, jestli si to dokážete představit, ale je to jako pohřbít někoho blízkého. Každé ráno se probudím a říkám si, že je to jen zlý sen,“ řekl v úvodu Písařík.

Majitel Bohemia Energy řekl, že zákazníci si zaslouží omluvu. „Je nám líto, že v současné době musí řešit takové komplikace, jaké řeší, a naprosto chápu, že se na nás zlobí. Přicházíme s vysvětlením až teď, ale jak vidíte, je to pro nás velice těžké. Pokusím se vám dnes vysvětlit, jak k tomu došlo, a chtěl bych vás ujistit, že děláme maximum pro to, abychom firmu zavřeli slušně a nezůstali po nás dluhy,“ doplnil Písařík.

Jednání do poslední chvíle

Bohemia Energy vstoupila na trh v roce 2006. „Podnikání v oblasti dodávek elektřiny je velmi specifickou oblastí. Jako dodavatelé elektřiny a plynu nemůžeme dodávat lepší plyn a elektřinu, ale můžeme nabízet zákazníkovi úsporu. To byl také motiv většiny zákazníků, aby se stali součástí Bohemia Energy. Samozřejmě jsme hledali modely, které nám takovou příležitost umožní. S rostoucí konkurencí na trhu nestačí nabízet levnou elektřinu a plyn, ale jako služba musíte mít také úroveň kvality,“ uvedl obchodní ředitel Bohemia Energy Libor Holub.

Písařík uvedl, že veškerý nerozdělený zisk byl použit na to, aby společnost mohla dále fungovat. „Samozřejmě už v červenci jsme začali jednat s Klubem financujících bank o tom, aby nám navýšili provozní financování, popřípadě to prodloužili do dubna roku 2022. Nejprve se zdálo, že některé banky budou ochotny rámec navýšit, nebo prodloužit. Ani na to jsme nespoléhali, obraceli jsme se i na Slovensko a zahraničí. Byly banky, které byly ochotny přistoupit do našeho klubu. Vedle toho jsme jednali s mnoha strategickými investory, ale ani tato jednání na konci dne nebyla úspěšná,“ popsal Písařík.

Velký podraz ze strany bank?

Zlom nastal 12. října. „Na ten okamžik asi dlouho nezapomenu – 25 bankéřů přišlo na jednání a sdělili nám, že nejenom, že to neprodlouží, ale přišli i s oddělením vymáhání a naznačili, ať splatíme to, co jsme měli načerpáno. Ačkoliv jsme splnili všechny podmínky. Osobně to považuji za velký podraz ze strany bank. Roky, kdy jsme jejich financování nepotřebovali a platili úvěry, které jsme měli poskytnuté, nebyl žádný problém, a pak byl najednou konec. Taková byla situace,“ pokračoval Písařík.

„V okamžiku, kdy jsme se 12. října dozvěděli, že nemáme financování, jsme 13. října oznámili, že musíme ukončit naši činnost, jelikož jakékoliv další pokračování by znamenalo insolvenci a to já považuji za nejhorší řešení. Zákazníci by nedostali své přeplatky. Kromě toho, že Bohemia Energy ukončila své dodávky, tak další desítky dodavatelů nejenom v Čechách, ukončují ze stejného důvodu jako Bohemia, přesto tyto dodavatele nikdo nelynčuje, jako to je v našem případě,“ doplnil Písařík.

Bývalí klienti Bohemia Energy podle Písaříka obdrží vyúčtování za energie nejpozději do konce roku. Musí se vystavit na 1,2 milionu faktur. „Další problém, který vnímám, že všichni dominantní dodavatelé stáhli ceníky na dobu neurčitou. Ceny v současné době začínají klesat, přesto z toho zákazníci profitovat nebudou. Je naprosto absurdní, že jsme obviňováni, že můžeme za vysoké ceny, které DPI (dodavatel poslední instance, pozn. red.) účtují našim bývalým zákazníkům. Myslím, že dohled nad těmito dodavateli selhal. Chování DPI je natolik arogantní, že dle mého názoru by mohlo být i nekalosoutěžním jednáním,“ řekl Písařík.

Nemovitostí převedl kvůli bezpečnosti

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal minulý týden na společnost Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelové převádění majetku mezi společnostmi a snahu o převedení soukromého majetku. „Dočetl jsem se to z médií a považuji za absurdní, že někdo, kdo se snaží po sobě nenechat dluhy, je napadán, že někoho okradl. Nedopustili jsme se žádného podvodu a nic jsme neukradli. Jakékoliv veřejně činěné výroky z úst politiků mediálně hrozně zvyšují tlak na ty, co nás budou prošetřovat,“ míní Písařík.

Majitel Bohemia Energy odmítá spekulace o vyvádění majetku. Nemovitosti chtěl převést kvůli bezpečnosti na svou firmu. „Jedná se o nemovitosti, které vlastním a ve kterých bydlí má rodina. Při štvanici, která se v posledních týdnech děje, se z nich stalo žádané safari pro všechny, kteří chtějí vidět Písaříka naživo. Možná pochopíte, že když byly psány na moji fyzickou osobu, tak jsem nechtěl, aby člověk, který se podívá do katastru nemovitostí, věděl, kde bydlím,“ vysvětlil Písařík.

Tagy: