Češi přestávají kupovat maso. Jeho cena závratně roste, další zdražení přijde v novém roce

Ceny masa stále rostou. (ilustrační foto)

Další položka z nákupního košíku výrazně zdražuje. Ceny masa rapidně stoupají kvůli drahým energiím a dalším nákladům, se kterými se potýkají jak zemědělci, tak zpracovatelé. Například kuřecí maso meziročně zdražilo o 60 procent, vepřové o 55. Podle prodejců lidé omezují nákup masa a snaží se ho v jídelníčku nahrazovat.

„Ať už je to krmení, mzdy, energie, prostě všechno jde nahoru,“ vysvětluje Jiří Horák, chovatel prasat. Své masné výrobky zdražil v průměru o deset procent. Ani takový nárůst cen mu zvýšené náklady nepokryje: „Výkupní cena je stále pod nějakou rentabilní cenou.“

Cena hovězího stoupla od února letošního roku zhruba o 20 procent. Zdražily i další druhy masa. Cena kuřecích prsních řízků se meziročně zvýšila o 55 korun za kilo. U vepřové pečeně si připlatíme oproti loňsku skoro 40 korun. Kvůli zdražování hlásí nižší zájem o maso nejen malé prodejny, ale i supermarkety. Svaz zpracovatelů masa pak varuje, že další vlna zdražování přijde po novém roce. Tedy potom, co jatka přejdou na nové ceníky za energie.

„V menších obchodech se úplně přestaly prodávat hovězí steaky. Lidé sahají radši po vepřovém nebo kuřecím. Je vidět, že na mase začali lidé hodně šetřit,“ popisuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza.

Podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala se pak maso stává svátečnějším pokrmem. I proto by si lidé měli dávat podle odborníků pozor, čím maso v jídelníčku nahrazují. „Lidé by měli přidat luštěniny, vejce, tvaroh, sýry a obecně mléčné výrobky,“ doporučuje výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová.

Tagy:
potraviny energie maso ceny Nový rok Tomáš Prouza zdražování Česko Jan Doležal Kateřina Cajthamlová Jiří Horák Agrární komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky