Další živnostníci končí
Roste počet živnostníků, které ničí ceny surovin a energií. Někteří z nich musí dokonce skončit s podnikáním. Často jsou to rodinné firmy s dlouhou tradicí. Jiní se snaží krizi ustát, musí ale své zboží skokově zdražovat.
Svou pekárnu v Touškově otevřel Josef Kanta před 32 lety. Celý život vstával v půl třetí ráno, pekl hlavně rohlíky a chléb. Práce mu prý dělala radost. V posledním půl roce mu ale tržby klesly na méně než polovinu a navíc se mu rozbila pec na chleba. Rozhodl se tak propustit zaměstnance a zavřít. „Při dnešních cenách energií, mouky a tak dál jsem říkal, že už se na to vykašlu,“ sdělil. „Dělali jsme kolem čtyř tisíc rohlíků denně, fronty tady byly. Když jsem začal péct, stálo uhlí 10 korun, dnes je to za metrák 550 korun,“ dodal pan Kanta.
Přirážka u potravin i 130 procent? Nehoráznost, říká Potravinářská komora, obchody se brání
Potravinářská komora označuje některé přirážky na zboží za nehorázné. Například u plnotučné hořčice činí více než 130 procent. Obchodní řetězce kritiku odmítají a jejich zástupci tvrdí, že kontrolou přirážek bychom se vrátili do komunismu.
Na míchačce jsou ještě vidět zbytky těsta, bohužel většina strojů je neprodejná, a tak je majitel rozdá známým pekařům. Své pečivo dodával pan Kanta i do farmářského obchodu. Podle jeho majitelky potkalo podobný osud spoustu živnostníků. „Skončil jeden sýrař ve východních Čechách, který dělal úžasné sýry. Skončil centrál sklad farmářských potravin v Praze-Kyjích. Zdražuje se všechno, hlavně uzeniny a sýry, protože tam je to hodně závislé na elektřině,“ sdělila majitelka farmářského obchodu Iveta Churavá.
Ještě před půl rokem půl litru ovčího mléka stálo 70 korun, teď vyjde na 104, za máslo lidé zaplatili 69 korun, teď stojí 89. Majitelka farmářského obchodu se podle vlastních slov obává, že pokud ceny surovin a energií dál porostou, nebude mít za čas ve svém krámku co prodávat, nebo budou výrobky tak drahé, že si je nikdo nekoupí.
Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout jako podcast: