Ceny obědů překročily 200 korun, nejdražší jsou na jihu Čech. Kde se najíme nejlevněji?

Ceny obědů rostou, nejdražší jsou v Jihočeském kraji.

Drahé obědy

Za poslední rok obědy v Česku zdražily v průměru o osm korun. Psychologickou hranici 200 korun překročilo už šest krajů, včetně hlavního města Prahy. Nejvíce aktuálně zaplatí lidé na jihu Čech, kde oběd stojí v průměru 213 korun.

V Jihočeském kraji vzrostly ceny obědů nejvíce, v průměru od začátku letošního roku o 20 korun. Stojí v průměru 213 korun. „Jihočeský kraj se vyhoupl nahoru zejména v letních měsících. Důvodem nejvyšších cen je jednak turismus, druhým je zřejmě také velmi intenzivní výstavba dálničního úseku, kde se koncentruje větší množství pracovní síly,“ řekl marketingový ředitel společnosti Pluxee Jan Michelfeit.

ČTĚTE TAKÉ: Zažíváme vrchol houbařské sezony. Experti prozradili, jak správně naložit s úlovky z lesa

Naopak nejnižší ceny obědů z celé České republiky se dlouhodobě drží na Vysočině. V průměru tam strávníci zaplatí za oběd 172 korun.

„Asi to udělalo to, že do Jihočeského kraje spadá oblast okolo nádrže Lipno a Český Krumlov, kde jsou v sezóně vždy ceny vyšší,“ řekl CNN Prima NEWS majitel restaurace U Maxe Jaroslav Raitr. V některých českobudějovických restauracích se hosté najedí i o desítky korun levněji, než je průměr v celém Jihočeském kraji.

Mnoho lidí kvůli zvýšeným cenám využívá jídelny. Jedna z nich je přímo v centru Českých Budějovic a hlavní jídlo a nápoj tam stojí 140 korun. „Chodíme sem skoro každý den a mají to tady levné a chutné,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z hostů jídelny.

Kvůli rostoucím cenám za jídlo si také čím dál více strávníků, zvlášť ve větších městech, zvyká nekupovat si k obědu ještě pití.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koktejly jako divadelní představení? V novém baru Forbína si můžete připít Faustem i cirkusem

Tagy:
jídlo oběd restaurace ceny ekonomika České Budějovice Český Krumlov Jihočeský kraj Kraj Vysočina Česko jídelna produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas cestovní ruch a volnočasový průmysl