Jak nejlépe očistit nasbírané houby?
Houbařská sezona je v plném proudu. Mykoložka Libuše Kotilová pro CNN Prima NEWS prozradila své rady a tipy, jak s úlovky z lesa vhodně nakládat a jak houby očistit. Například slupky z klouzků je podle ní lepší jednoduše odloupnout.
Podle mykologů k růstu hub pomohl vydatný déšť v posledních dnech. „Po těch deštích to trvá tak 10 až 14 dnů, než podhoubí získá optimální dobu, aby plodnice začaly vyrůstat,“ uvedla mykoložka Libuše Kotilová.
ČTĚTE DÁLE: Houby nesušte na novinách a přidejte k nim pepř. Odborník prozradil fígle, jak na úlovek z lesa
„Je hodně hříbků. Smrkových hřibů je mraky. Najdete odřezky a už tam vidíte mladé plodnice,“ popsala současné houbařské žně Kotilová.
Podzimní houbařská sezóna je tu. Mapa ukazuje, kam se vyplatí vyrazit za plným košíkem
Vrchol houbařské sezóny 2024 je za rohem. Po vydatných deštích a několika slunečných dnech by šance na růst hub měla být na některých místech Česka vysoká. Aktualizovaná mapa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje oblasti, kde by se houbám mělo obzvláště dařit. Patří mezi ně například Šumava, Krkonoše nebo Vysočina.
Důležitou součástí houbaření je vhodné očištění úlovků. Pro mnohé houbaře samotné čištění hub začíná již při jejich sběru v lese. Stačí je zbavit jehličí, listů i zeminy. Z hlaviček klouzků je lepší stáhnout i slupku. „Než se to snažit vydrhnout nebo umýt, tak je jednodušší to sloupnout,“ poradila Kotilová.
Očištěné houby bychom měli vkládat do košíku kloboukem nahoru. Zabráníme tím znečištění výtrusnic nebo lupenů. Doma je ještě před zpracováním dočistit, třeba i omytím. Jejich další tepelná úprava má ale svá pravidla. „Když je omyjeme, tak je musíme zpracovat rychle, protože jim voda nepřeje. Potom se z toho stane taková houbička,“ vysvětlil šéfkuchař Jindřich Petřík.
Pokud i v nadcházejících dnech bude dostatek vláhy, mohlo by podle mykologů být dostatek hub minimálně ještě celý příští týden.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znepokojivé záběry odhalily „zombie houbu“ v akci. Ovládnutí velké tarantule byl jen začátek