Ceny pohonných hmot klesají. Vyplatí se stále jezdit tankovat za hranice?

Pohonné hmoty opět zdražují.

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot byly ještě před pár týdny například v Polsku výrazně nižší než u nás. V poslední době šla jejich cena pomalu dolů i v České republice. Vyplatí se tedy stále jezdit tankovat za hranice?

Litr benzínu u našich levnějších čerpacích stanic byl v týdnu i pod 40 korunami. Nyní je lehce nad. Vyplatí se lidem jezdit tankovat za hranice? „Myslím, že se vůbec nevyplatí někam dojíždět, abych trávila někde dvě hodiny tím, že jedu pro benzín a ještě čekala ve frontě. Projela bych to, co ušetřím,“ řekla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Nemám na to ani čas, furt jsem v práci,“ sdělil další dotazovaný.

Jet pro pohonné hmoty například do Německa se opravdu moc nevyplatí. Cena za litr benzínu se tam pohybuje kolem 51 korun, naftu řidiči nakoupí za 49 korun. V Polsku ale mají nižší ceny než u nás.

V polském městě Kudowa-Zdrój, dva kilometry za hranicemi s Českou republikou, seženete litr nafty za 39 korun a litr benzínu zhruba za 35 korun. Rozdíl v cenách už není tak velký, jaký býval třeba před 14 dny, ale lidé sem stále jezdí. Levnější tu prý mají téměř vše.

Mnoho lidí sem proto míří i na nákupy. Parkoviště před obchodními domy jsou naplněná k prasknutí. „Pořád se to vyplatí, ušetřím tak dvě tři stovky na nádrži a spojím to ještě s nákupem a s procházkou,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě. „Sedm korun se pořád vyplatí ne? A když je to i s nákupem a cigaretami, tak to máte úsporu dva tisíce na cestu a když jedete dvakrát za měsíc, vyplatí se to určitě,“ dodal další dotazovaný.

Tagy: