Stavební materiály rapidně zdražují. Kvůli válce chybí i řemeslníci, upozorňuje Horská

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byla ekonomka Helena Horská.

Co na to vaše peněženka 20.4.2022

Pokud chcete začít stavět a máte kde koupit materiál, není nač čekat. Shodli se na tom v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Helena Horská a Ředitel společnosti Wienerberger ČR Kamil Jeřábek. Horská zdůraznila, že kvůli válce na Ukrajině navíc chybí řemeslníci a kromě stavebního materiálu zdražuje také práce.

Cena stavebního materiálu v meziročním srovnání vzrostla o 22,8 procenta, stavební práce zdražily o 10,4 procenta, vyplývá z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

„Ceny stavebních prací se zvyšují dvouciferným tempem. Výhled na další měsíce není příznivý, zpomalení růstu cen stavebního materiálu a práce lze těžko očekávat,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Horská.

Ředitel společnosti Wienerberger ČR Kamil Jeřábek souhlasil, že do rapidního zdražení se podle něj promítají hlavně dražší plyn, elektřina a doprava.

„Do budoucna se nedá očekávat, že by se ceny dlouhodobě snižovaly. Není žádný signál, že plyn nebo energie či pohonné hmoty zlevní. Nejistota navíc s ohledem na pokračující válku na Ukrajině roste,“ konstatoval Jeřábek.

Oba hosté pořadu se tak shodli, že pokud chce někdo začít stavět například rodinný dům, není důvod čekat na příznivější ceny. Horská ale upozornila na riziko, že některé materiály na trhu chybí a jsou nedostatkové.

„Doporučila bych si zjistit, jestli jsou materiály dostupné a můžeme je vůbec koupit. Je smutné začít stavět a najednou zjistit, že nemáme cihly a nemůžete je koupit ani za trojnásobek původní částky,“ varovala ekonomka před případnou nutností započatou stavbu přerušit.

Po covidu přišel ještě horší konflikt

Jeřábek dodal, že dostupnost materiálů lze snadno ověřit předem přes dodavatele nebo obchodní zástupce daných firem. Ve své společnosti pozoruje za poslední dva měsíce nakumulovanou poptávku, která se dříve sešla přibližně za tři čtvrtě roku. Nedostatek zboží je prý daný mimo jiné tím, že lidé nakupují s velkým předstihem, materiál pak mají na zahradě nebo ve skladech, nikdo ho nevyužívá a čeká se třeba na schválenou hypotéku.

Horská doplnila, že stavebnictví je oproti potravinářskému průmyslu specifické v tom, že lidé potřebují před začátkem výstavby obíhat různé úřady a navíc chybí řemeslníci.

„První výpadek pracovní síly z Ukrajiny byl na začátku covidu, teď tito lidé odcházejí kvůli válce. Odložená spotřeba je typický jev covidové ekonomiky. Když jsme se měli vracet do situace před pandemií, přišel ještě horší konflikt,“ připomněla Horská začátek ruské invaze na Ukrajinu na konci února.

Tagy: