Ceny se utrhly ze řetězu. Kontrola marží je jen plácnutí do vody, říká Schillerová

Alena Schillerová (ANO)

K VĚCI (79)

Vláda bude muset nakonec přistoupit k plošné pomoci občanům. Ceny se už utrhly ze řetězu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla bývalá ministryně financí a nyní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Myslí si také, že kontrola marží je jen „plácnutím do vody“.

Ceny výrobců a velkoobchodů stouply až o 20 procent. Nejvíc zdražila elektřina, plyn, pohonné hmoty nebo dodávky tepla. Inflace atakuje hranici 13 procent. „Inflace podle Českého statistického úřadu byla před vypuknutím války přes 11 procent. Experti říkají, že dopad se zatím na číslech, které Český statistický úřad prezentoval, ještě v plné síle neprojevil, protože data mají zpoždění. Poznáme to během pár týdnů. Inflace nedosáhla svého vrcholu. Podle čísel se odhaduje, že by v pololetí mohla být až 15procentní,“ upozornila Schillerová.

„Myslím si, že se inflace dá zmírnit. Podívejte se na Německo a na Francii, které plošně pomáhají a inflace tam je mnohem nižší. Máme třetí nejvyšší inflaci v Evropě,“ řekla bývalá ministryně financí s tím, že „lidé očekávají nějaká řešení, ale vláda žádná nepřináší“.

Důležitost inflačních příjmů

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) na začátku dubna ve Sněmovně představil plán, jak se podle něj dá vypořádat s ekonomickou krizí, která se na Česko valí. „Máme asi dvanáct konkrétních opatření, ale nejzásadnější je snížení daní. Říkáme: ‚Zaměřme se na inflační příjmy, které má vláda navíc.‘ Podle poslední makroekonomické predikce ministerstva financí je to kolem 70 miliard korun, plus roste dividenda ČEZ. Ta se určitě bude pohybovat přes 30 miliard korun,“ tvrdí Schillerová.

„Bavíme se tu o 100 miliardách korun navíc, které stát vybere a říkáme: Nechte si z toho méně. Snižte daně. Náš nejzásadnější recept je snížení DPH na energie na nějakou dobu. Neříkáme navždy. To samé i na pohonné hmoty. Obávám, že ceny už se tak utrhly ze řetězu, že k plošné pomoci vláda bude muset přistoupit,“ má jasno exministryně financí.

Kontrola marží? Plácnutí do vody

Vláda oznámila, že ministerstvo zemědělství společně s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže začalo kontrolovat marže u některých potravin. „Je to plácnutí do vody. Základem jsou vstupy. Rostou nám energie, pohonné hmoty. To se samozřejmě promítá do dalších cen, včetně potravin. Vláda teď chytne kočku za ocas a chce kontrolovat marže. Měli bychom se spíše bavit o zisku, protože v marži může být celá řada dalších dílčích nákladů,“ řekla Schillerová.

„Vláda k tomu nemá žádnou legislativu. My jsme navrhovali, ať dopracuje zákon o významné tržní síle. Chtěli jsme ho vrátit a neprošlo to. Nemůže uložit žádnou sankci. Co s tím bude dělat? Dva až tři měsíce se budou někde hrabat v cenách, ale výsledek bude nulový,“ dodala bývalá ministryně financí.

Tagy: