Ceny pohonných hmot trhají rekordy. O kolik levněji lze nakoupit v Polsku a na Slovensku?

Čerpací stanice

Co vlastně může za extrémní ceny pohonných hmot?

Ceny pohonných hmot v Česku s každým dalším dnem rostou a na některých místech už prolomily padesátikorunovou hranici. Důvody extrémního zdražování popsaly ekonomové, štáby CNN Prima NEWS také zjišťovaly, jaká je situace u sousedů v Polsku a na Slovensku.

Na čerpacích stanicích se ještě ve čtvrtek dopoledne dal koupit litr benzínu za 36,90 a o korunu méně litr nafty. To se ale změnilo. Například v Hradci Králové koupíte prémiovou naftu za téměř 51 korun za litr a vypadá to, že ceny stále porostou. Oproti minulému čtvrtku řidiči za litr paliva zaplatí zhruba o devět korun víc.

Na polské čerpací stanici těsně za hranicemi u Náchoda stojí benzín v přepočtu necelých 33 korun a nafta zhruba 34,70 korun. „Já tady bydlím, tak to mám kousek. Mám to asi o osm korun levnější. To už je hodně cítit,“ sdělil jeden z oslovených řidičů.

A jak to vypadá na čerpacích stanicích na Slovensku? Tam je levnější hlavně nafta. Litr benzínu na jedné ze slovenských čerpacích stanic koupíte za 1,62 euro, což je zhruba 42 korun. Litr nafty tu potom stojí v přepočtu zhruba 40 korun.

Co může za extrémní ceny?

Ekonomové se shodují, že vinu nese vysoká cena ropy na světových trzích, obavy z toho, jak zareaguje Rusko na sankce, dozvuky covidové krize, ale také pumpaři. „Pumpaři na nic nečekali a rovnou promítli vysoké ceny ropy do koncových cen. Prodej starých zásob nenastal a rovnou se přešlo na vysoké ceny. V tuto chvíli si pumpaři o něco zvýšili marže, aby napravili velice špatné koronavirové období, kdy se prodávalo málo pohonných hmot,“ vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Na vysoké ceny benzínu a nafty v pondělí reagoval předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Apeloval na čerpací stanice, aby uměle nenavyšovaly ceny. „Byli bychom velmi neradi, aby současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží,“ apeloval Švagr.

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu nechce ceny paliv komentovat a odkazuje se na dopis od antimonopolního úřadu, který je vyzval k mlčení ohledně růstu cen. „Úřad proto upozorňuje, že takový postup může vzbudit podezření, že členové sdružení se dopouštějí protisoutěžního jednání,“ stojí v dopisu.

Ceny by mohly být horší

„Aktuální ceny pohonných hmot opravdu odpovídají tomu, jak se vyvíjela v posledních dnech cena ropy v kurzu korunových dolarů. Čeští pumpaři si nepřihazují něco navíc,“ řekl ekonom David Marek.

Mezi lidmi panuje i takový názor, že momentální ceny benzínu a nafty jsou vzhledem k dnešní průměrné mzdě ještě v pořádku. „Je pravda, že v časech klidu ještě před covidem byly ceny pohonných hmot extrémně nízké. Distribuční toky fungovaly v pořádku, poptávka byla stabilizovaná,“ dodal analytik a ekonomický poradce České spořitelny Petr Zahradník.

Tagy: