Ekonomka: Ceny pohonných hmot rostou kvůli panice a spekulacím. Ropa už byla dražší

Ekonomka o cenách pohonných hmot

Zatím se na světových trzích s ropou nestalo skoro nic. Růst cen za pohonné hmoty má na svědomí naše panika, uvedla v pořadu Nový den ekonomka Jana Matesová. Právě tento faktor společně se spekulacemi dává prodejcům možnost zdražovat.

„Nemám ráda strašení, protože současná výše cen (pohonných hmot, pozn. red.) je výsledkem dvou faktorů – paniky a spekulace na straně prodejců. Je mi líto, že když si toho všimla Česká národní banka, nezačala hned intervenovat proti oslabující měně a že nikdo z vlády nevystoupil a neřekl, že to je jen panika,“ sdělil v pořadu Nový den ekonomka.

Fakt, že máme státní zásoby ropy na 90 dnů, podle ní neznamená, že za tuto dobu dojde. „Zatím se na světových trzích nestalo skoro nic. V létě 2008 na nich byly ceny o 40 až 50 procent vyšší, než jsou teď,“ argumentovala Matesová. Připustila ovšem, že tehdy byla koruna silnější.

Ve vysílání CNN Prima NEWS připomněla, že na rozdíl od plynu není ruskou ropu těžké nahradit. „Je třeba zabránit spekulacím prodejců, vláda má více cest, jak to udělat, jednou z nich je zastropování cen. Růst cen pohonných hmot totiž dopadne na všechno zboží, protože náklady na dopravu jsou ve všem,“ podotkla.

Podle Matesové je především důležité bránit se panice. „Ta dává signál prodejcům, že mohou držet spekulativní ceny,“ sdělila Matysová. Podle ní možné, že ceny pohonných hmot budou narůstat, ale nyní k tomu důvod neexistuje. „Možná o dvě koruny, to je tak maximum,“ dodala.

Každopádně budou mít čeští spotřebitelé hlouběji do kapsy. „Méně zbyde na cestovní ruch. Je ale třeba se na svět začít dívat jinak, máme blízko válku a může být tady,“ dodala ekonomka s tím, že ruský prezident Vladimir Putin se netají tím, že chce obnovit hranice z roku 1989. „Jsme na ráně a není teď nutné být na Maledivách,“ uzavřela.

Tagy: