Ceny v Česku letí nahoru
Ceny potravin v Česku letí nahoru. V minulém měsíci nejvíce zdražilo ovoce. V porovnání s minulým rokem dokonce o jednu čtvrtinu. Za kilo jahod zaplatíme v průměru o 30 korun víc než v minulém roce. Vysoké ceny jsou patrné i u jablek. Za brambory zaplatíme naopak méně.
Nejvýraznější zdražení v posledních týdnech a měsících pociťujeme v oddělení s ovocem a zeleninou. Jak uvádí data Českého statistického úřadu, celkově vzrostly spotřebitelské ceny o 3,4 procenta. Právě ovoce v porovnání s minulým rokem zdražilo téměř o čtvrtinu.
Vyhozené potraviny: Řetězcům se daří plýtvání redukovat, problém jsou domácnosti
V Česku vznikne asi 800 tisíc tun potravinového odpadu. Podíl potravin, které putují z regálů obchodů rovnou do koše, pozvolna klesá. A to jak efektivnějším řízením nabídky, tak rozvojem spolupráce s potravinovými bankami. Stále více neprodejných potravin najde i jiné využití. Končí třeba jako krmivo v zoologických zahradách nebo slouží k výrobě energie. Evropská unie chce snížit objem vyhozených potravin do roku 2030 na polovinu.
V minulém roce Češi například za kilo jahod zaplatili v průměru 131 korun. Letos v červenci to bylo o 33 korun více. Cena se tedy vyšplhala na průměrných 164 korun. Citrony jsou oproti minulému roku dražší o 23 korun, kiwi o 17 korun a pomeranče o 12 korun. Za kilo jablek teď kupující zaplatí o 15 korun víc.
„Zvláště u potravin vidíme, že ceny strmě stoupají. Je to dáno i kvůli horšímu zásobování v důsledku pandemie koronaviru. Zdražuje ale i maso, uzeniny, mouky a celá řada produktů,“ vysvětluje ekonom Štěpán Křeček.
Některé potraviny v porovnání s minulým rokem ale přece jen zlevnily, a to brambory. Jedno kilo teď stojí o šest korun méně, tedy v průměru 16 korun.