Smutek hasičů po celém Česku: Za zesnulého kolegu drželi minutu ticha a vyvěsili vlajky

Ve středu 7. prosince uctili dobrovolní i profesionální hasiči památku Jana Dvořáka. Na budovách vlály černé vlajky a odpoledne se držela i minuta ticha. Dobrovolný požárník před týdnem tragicky zahynul při hašení požáru v Novém Boru – Arnultovicích. Zůstala po něm těhotná manželka.

„Pieta proběhne vyjetím techniky HZS ČR před stanice se zapnutým výstražný světelným zařízením (bez zvukového signálu) a nastoupením osádky v zásahovém stejnokroji k uctění památky zesnulého hasiče minutou ticha od 15:00 hod do 15:01 hod. Na všech budovách HZS ČR budou vyvěšeny černé vlajky,“ popsali průběh pietní akce hasiči na svém Facebooku. Profesionálové pak doporučili, aby obdobným způsobem kolegu uctili také jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Jako dobrovolný hasič totiž zasahoval Jan Dvořák před týdnem u požáru domu v Novém Boru – Arnultovicích. Když šel později zkontrolovat budovu, zřítil se na něj strop. I přes snahu svých kolegů svým zraněním podlehl. Zůstala po něm těhotná manželka, se kterou se oženil ani ne před rokem.

Hasičský záchranný sbor ČR zítra v 15h uctí minutou ticha památku zesnulého kolegy dobrovolného hasiče Ing. Jana...

Posted by Hasičský záchranný sbor ČR on Tuesday, December 6, 2022

Tragédie otřásla také obcí Skalice, odkud hasič pocházel a kde ho téměř všichni znali. Ta vypsala sbírku, aby mladé vdově v těžkých chvílích pomohla. „Dohodli jsme se, že obec zřídí transparentní účet, kam všichni, kdo chtějí, mohou přispět,“ vyjádřil se podle CNN Prima NEWS starosta obce Jiří Löffelmann.

Tagy:
hasiči Facebook tragédie Liberecký kraj Hasičský záchranný sbor pieta Česko Jan Dvořák uctění památky Nový Bor minuta ticha sbor dobrovolných hasičů Jiří Löffelmann