Černochová: Situace na Ukrajině není dobrá, ve hře je jednání o míru. Zmínila i chyby Západu

Situace se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Část evropské i americké pomoci tam přichází pozdě, ale jsem optimista a věřím, že s přísunem munice se situace zlepší. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zároveň připustila, že je možné s Ruskem vyjednávat o míru, ale Ukrajina nesmí být obětována, podobně jako bylo obětováno Československo v roce 1938.

Ukrajinská fronta se v posledních dnech dynamicky vyvíjí. Navzdory všem obranným snahám se ruské armádě podařilo obsadit několik obcí v Charkovské oblasti. „Nemám vojenské informace z fronty, ale ta situace tam nevypadá dobře. Chybu vidím v americkém Kongresu. Kdyby schválil pomoc pro Ukrajinu o několik měsíců dříve, charkovská fronta by se vůbec nemusela otevírat,“ řekla Černochová.

ČTĚTE TAKÉ: Jmenování Bělousova ministrem je pro nás špatné. Patří k nejtvrdší linii, dodal Svoboda, tvrdí Just

Dále hovořila o hledání nevojenského řešení. „Vyjednávání o míru je vždycky ve hře, určitě bychom na to měli brát zřetel, ale musí být podle not, které určí Ukrajina. Nemůžeme ji obětovat. To už se jednou stalo, třeba v Mnichově,“ sdělila ministryně s odkazem na dohodu, kterou bylo v roce 1938 Československo donuceno postoupit pohraniční území Německu. „Ukrajina je suverénní země a má právo se sama rozhodnout, jestli přistoupí na nějaké ústupky Rusku,“ dodala ministryně.

Ukrajinská armáda se v současné době také potýká s nedostatkem vojáků. V reakci na problém prezident Zelenskyj podepsal nový zákon, který snížil věkovou hranici pro mobilizaci z 27 na 25 let. Ten vyvolal diskusi o tom, zda má Evropa posílat bojeschopné ukrajinské muže zpět do jejich země. Podle Černochové však Česko momentálně nemá k dispozici žádnou legislativu, která by to umožnila. „Ti lidé tady jsou legálně. To znamená, že pokud ukrajinská vláda chce někoho přimět k návratu, musí si upravit svou legislativu,“ dodala Černochová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusové slaví u Charkova úspěchy, přiznává Kyjev. Za masivní útok platí velkými ztrátami, tvrdí

Tagy:
Evropa Ukrajina Jana Černochová Česko Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kongres Spojených států amerických Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině