Průšvih ikony F1. „Černoušek“ Hamilton ho nepoučil, teď Piquet poslal prezidenta na hřbitov

S velmi těsným náskokem zvítězil v brazilských prezidentských volbách Luiz Inácio Lula da Silva. Poraženou úřadující ultrapravicovou hlavu státu Jaira Bolsonara podporovala řada celebrit včetně jednoho z nejlepších fotbalistů světa Neymara nebo legendy formule 1 Nelsona Piqueta. Právě on nesl neúspěch svého favorita těžce a verbálně zaútočil na vítěze. Až tak, že ho nyní vyšetřuje policie.

V sezonách 1981, 1983 a 1987 si Nelson Piquet podmanil královnu motorsportu – v těchto letech získal titul mistra světa ve formuli 1. S odstupem času se už ale tolik nemluví o tom, jak úžasný to byl jezdec a šampion. Do popředí se momentálně u 70leté persony dostávají nevybíravé výroky, které zvláště v dnešním citlivém světě až zastiňují závodnický um.

Naposledy si pustil pusu na špacír poté, co místo v prezidentském paláci získal zpět po 11 letech Luiz Inácio Lula da Silva. Ten těsně – se ziskem 50,9 procenta – porazil stávajícího prezidenta Jaira Bolsonara, který si dříve z několika stran vysloužil přezdívku „novodobý Hitler“. Kontroverzní pověsti navzdory se stále Bolsonaro těší velké popularitě – fotbalista PSG Neymar za něj před volbami loboval na svém masivně sledovaném Instagramu. A vítězství nakonec poraženému přál právě i Piquet.

Vítěz 23 Grand Prix se nechal slyšet, že 77letý Lula da Silva patří na hřbitov a že by mu armáda měla zabránit nastoupit do funkce. Tuto poznámku pronesl na videozáznamu, který se dostal na veřejnost. Mezi fanoušky Bolsonara se stala slova populární, ovšem zaujala i policii. Takže nyní Piquet čelí vyšetřování.

„Nelson Piquet je veřejně známá osobnost, a proto by měl vědět, že jeho výroky mají potenciál oslovit stovky tisíc lidí,“ uvedla prokuratura v prohlášení.

Nedávno se někdejší pilot postaral o jiný poprask. Hanlivě se vyjádřil o Lewisi Hamiltonovi po loňské Velké ceně Velké Británie, když komentoval kolizi sedminásobného světového šampiona s jeho rivalem v boji o mistrovský titul Maxem Verstappenem. Kvůli ní musel Holanďan ze závodu odstoupit.

To Piqueta rozčílilo. Především kvůli tomu, že Verstappen je prakticky jeho příbuzným, protože Nizozemec od roku 2020 tvoří pár s dcerou ikony Kelly. Při zpětné analýze nehody na okruhu Silverstone, po kterém skončil Hamiltonův soupeř v nemocnici, kritizoval zcela bez obalu. V komentáři pro brazilský podcast použil v portugalštině pejorativní výraz „neguinho“ neboli černoušek. „Ten ‚neguinho‘ si vybral špatnou stopu a nenechal druhému jezdci místo. Neguinho zvolil špatný průjezd zatáčkou, a to jen proto, že tu zatáčku nezná. Tam není možné dostat se před dva monoposty najednou,“ sepsul Piquet Hamiltona.

Dlouholetý jezdec Mercedesu nenechal poznámku s rasistickým nádechem bez reakce. „Jsou to víc než jen slova. Tyto archaické způsoby myšlení se musí změnit a v našem sportu nemají místo,“ vzkázal.

F1 nedovolila, aby záležitost vyšuměla. Kromě toho, že se rodák z Ria de Janeira ocitl na pranýři, musí akceptovat doživotní zákaz vstupu do padoku.

Tagy:
Formule 1 Lewis Hamilton motorsport Jair Bolsonaro sport Max Verstappen Nelson Piquet Kelly Piquetová rasismus Luiz Inácio Lula da Silva