Neymar chce dál mít za prezidenta „novodobého Hitlera“. V Kataru mu věnuje první gól

Moc lepších hráčů po trávnících nepobíhá. Neymar je zejména v rodné Brazílii modlou a jeho instagramový profil sleduje přes 180 milionů lidí. Ať řekne opora Paris Saint-Germain cokoliv, je o tom rychle informován celý svět. Teď i o faktu, že vytrvale podporuje stávajícího brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který na konci října obhajuje mandát ve druhém kole prezidentských voleb. Pokud hvězdný fotbalista vstřelí gól na blížícím se mistrovství světa v Kataru, věnuje ho právě velmi kontroverznímu muži.

Když se Bolsonaro stal před čtyřmi lety brazilskou hlavou státu, vznikaly po celém světě články o tom, že jeho vítězství je předzvěstí, jak by mohla vypadat fašistická diktatura 21. století. Krajně pravicový politik se netajil obdivem k období, kdy v největší jihoamerické zemi panovala vojenská diktatura. A například venezuelský opozičník Juan Guaidó – jenž se v roce 2019 vyhlásil prozatímním prezidentem – použil k popsání Bolsonara slova „Adolf Hitler moderní éry“.

Ostatně i brazilský týdeník Istoé loni zařadil na svoji titulní stranu Bolsonarovu fotografii stylizovanou tak, aby prezident vypadal jako nechvalně známý nacistický vůdce. Tehdy mu byla kvůli bagatelizování covidu vyčítána tragická statistika obětí. Byl nazván „architektem tragédie“ a „obchodníkem se smrtí“.

Státník se navzdory četné kritice může těšit z intenzivní podpory pravděpodobně nejpopulárnější osobnosti země poblázněné do fotbalu. Neymar se už na konci září objevil ve videu spadajícím do Bolsonarovy kampaně za znovuzvolení. „Hlasujte, hlasujte, volte číslo 22,“ hlásil jeden z nejlepších hráčů současnosti jen pár dní před prvním kolem voleb.

Bolsonaro – často označovaný za neofašistu – postoupil do druhého kola, ale plně spokojený být nemohl. Porazil ho totiž levicový kandidát a exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Rozhodne proto až hlasování naplánované na 30. října.

A tak Bolsonaro znovu sáhl k oblíbeném nástroji jménem Neymar. Třicetiletý ofenzivní tahoun PSG se v sobotu objevil na livestreamu muže obhajujícího prezidentský mandát. Bolsonarovi slíbil, že udělá vše pro to, aby „kanárci“ na mistrovství světa v Kataru získali historicky šestý titul.

K tomu ještě Neymar na Instagramu podotkl, že až vstřelí na šampionátu, začínajícím už 20. listopadu, první gól, věnuje ho právě Bolsonarovi. „Vyhrajeme, prezident už bude znovu zvolen a všechno bude v pořádku. Pak se setkáme s pohárem,“ dodal bývalý hráč Barcelony a Santosu.

Na Neymara má spadeno protikandidát

Po dalším fotbalistově gestu ve prospěch Bolsonara Luiz Inácio Lula da Silva uvedl: „Myslím si, že se bojí, že pokud se stanu prezidentem, přijdu na všechny ty daňové dluhy, které mu jeho kamarád Bolsonaro odpustil.“

Ostatně ze samotného vyjádření Neymara na streamu mohlo vyplynout, že jeho podpora je protislužbou. „Chtěl bych veřejně poděkovat panu prezidentovi, který se v nejtěžší chvíli mého života rozhodl, že bude na mé straně,“ poznamenal.

Tagy:
prezident Brazílie MS ve fotbale Jair Bolsonaro Neymar fotbal sport Mistrovství světa v Kataru 2022 Luiz Inácio Lula da Silva prezidentské volby