Černý den na železnici: Na kolejích zemřel muž, málem se srazily dva vlaky, další smetl auto

V pražských Dolních Počernicích srazil v pondělí odpoledne vlak člověka. Mladý muž na místě zemřel. Chvíli předtím vjel v Nezvěsticích na Plzeňsku rychlík jedoucí z Plzně do Brna na stejnou kolej, po které jel v protisměru další vlak. A dopoledne se u Běšin na Klatovsku srazilo na přejezdu osobní auto s projíždějícím osobním vlakem, záchranáři převezli do nemocnic tři zraněné lidi.

V pražských Dolních Počernicích srazil odpoledne vlak člověka. Mladý muž na místě zemřel, uvedly mluvčí policie a záchranné služby. Kvůli nehodě byl přerušený provoz vlaků mezi stanicemi Praha-Libeň až Praha-Běchovice. Některé spoje kvůli tomu jezdily odklonem, vyplývá z údajů na webu Českých drah (ČD). Před 17:00 dopravce oznámil, že provoz v místě neštěstí byl obnoven sníženou rychlostí po jedné koleji.

ČTĚTE TAKÉ: Porsche na šrot. Bouračkou skončilo pronásledování řidiče s falešnými doklady v Praze

Tragédie se stala poblíž nádraží v Dolních Počernicích, uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Okolnosti policie vyšetřuje. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové utrpěl sražený mladý muž zranění neslučitelná se životem.

Rychlík projel návěstidlo zakazující další jízdu

V Nezvěsticích na Plzeňsku vjel odpoledne rychlík jedoucí z Plzně přes České Budějovice do Brna na stejnou kolej, po které jel v protisměru další vlak. Obě soupravy zastavily podle mluvčího Českých drah (ČD) Lukáše Kubáta v dostatečné vzdálenosti od sebe s použitím takzvaného generálního stopu, který v podobných případech zastaví všechny vlaky v daném úseku. V místě je jedna traťová kolej.

„Krajští profesionální hasiči spolu s drážními hasiči evakuovali z rychlíku po projetí návěstidla asi 130 lidí,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Podle policejní mluvčí Evy Červenkové se nikdo z cestujících nezranil.

„Dechové zkoušky u strojvůdců byly negativní. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ sdělila Červenková. Podle ní rychlík jedoucí na České Budějovice minul ve stanici návěstidlo „stůj“. Strojvedoucí hned začal brzdit a stejně zareagoval i druhý strojvedoucí v opačném směru. Vlaky od sebe zůstaly ve vzdálenosti 440 metrů, dodala.

„Rychlík 669 projel návěstidlo zakazující další jízdu,“ uvedl Kubát. „Vlak přejel návěstidlo o pár metrů, o délku vlaku a dvou vozů a skončil na výhybkách,“ popsal incident svědek. Podle něj zabezpečovací zařízení fungovalo, příčinou byl zřejmě lidský faktor. Podle mluvčích ČD a Správy železnic měli policisté na místě dron.

„O generálním stopu na železnici vědí všichni už 20 let, ale v Nezvěsticích je takové zařízení, že ve chvíli, kdy ten vlak projede kolem návěsti, která zakazuje jízdu, a vjede do místa, kde nemá co dělat, tak ‚zabezpečovačkaʻ automaticky vyhlásí generální stop a zastaví všechny vlaky v okruhu já nevím kolika kilometrů. A to se tu přesně stalo,“ řekl Nevola. Podle něj vlak projel návěstidlo „jen“ o lokomotivu a dva vozy hlavně proto, že zabezpečovací zařízení zareagovalo, vlakům vypustilo vzduch a vlaky zastavily.

„Naše vyšetřování jsme ukončili v 16:15, protože jsme chtěli provoz co nejdříve obnovit. Ale ještě tam nějaké úkony provádí kriminální služba policie. Čekali jsme na dokončení jejich úkonů,“ řekl Nevola.  Inspektoři Drážní inspekce podle mluvčího Martina Drápala na místo nevyráželi.

ČD zavedly na úseku Nezvěstice–Blovice náhradní autobusovou dopravu, provoz obnovily po téměř čtyřech hodinách kolem 18:30.

Tři zranění lidé po srážce vlaku s autem

Dopoledne se u Běšin na Klatovsku srazilo na přejezdu osobní auto s projíždějícím osobním vlakem. Záchranáři převezli do nemocnic v Plzni a v Klatovech tři zraněné osoby. Podle webu Českých drah je železniční provoz na trati Domažlice–Horažďovice předměstí v místě nehody zastavený a mezi stanicemi Klatovy a Nemilkov jezdí náhradní autobusová doprava.

Nehoda se stala po 10:00. Ve vlaku jelo podle mluvčího hasičů Poncara 11 cestujících a strojvedoucí. Hasiči museli z osobního auta vyprostit jednoho člověka, pro cestující z vlaku zajistily dráhy náhradní odvoz.

„Záchranáři si převzali do péče asi čtyřicetiletou ženu s vážnými zraněními, na místě byla resuscitována,“ uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. Ženu transportoval vrtulník letecké záchranné služby v bezvědomí a se zajištěnými životními funkcemi na urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň. S lehčími zraněními převezly sanitky do Klatovské nemocnice ještě zhruba čtyřicetiletého muže a pětadvacetiletou ženu, doplnila Svobodová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragická smrt hasiče. Cisterna havarovala v Kolíně při cestě k požáru, narazila do semaforu

Tagy: