Černý kašel zabil v Rakousku novorozence. Nákaza je pro kojence rozsudek smrti, varují lékaři

Novorozeně

Nákaza černým kašlem, která se šíří Evropou, má na svědomí tragédii, která se stala v rakouském Štýrském Hradci (Graz). Infekce zabila novorozence, píše web deníku Kleine Zeitung s odkazem na Evu Winterovou, šéfku tamějších hygieniků.

Počet případů nákazy černým kašlem se ve Štýrské Hradci v lednu razantně zvýšil, a to z nuly na 20 nakažených denně. Lékaři se domnívají, že za tuto situaci mohou mezery v očkování, které se staly během pandemie covidu. COVID-19, píše web 5min.at.

ČTĚTE TAKÉ: Černý kašel je vážný problém, říká Prymula. Snadno se šíří, kojenci na něj umírají, upozorňuje

Nákaza černým kašlem je pro novorozence rozsudek smrti, varují lékaři. „Novorozenec je nechráněný kromě protilátek, které dostane od své matky,“ vysvětlila Winterová. Apeluje proto na to, aby lidé přicházeli s tak malým dítětem do styku pouze v případě, že jsou opravdu zdraví a dítě nenakazí.

„Neléčená nemoc je nakažlivá po velmi dlouhou dobu, což je zvláště nebezpečné pro kojence,“ varuje doktor Hans-Jürgen Dornbusch, šéf očkovacího oddělení Rakouské společnosti dětského a dorostového lékařství.

Proti černému kašli se mohou očkovat až později vakcínou ve třech dávkách. Podává se až od ukončeného 4. do 13. měsíce. Získaná imunita proti černému kašli nastupuje teprve po 2. dávce vakcíny, do té doby představuje nemoc pro děti velké riziko. K dalšímu přeočkování proti černému kašli dochází mezi 5. a 6. rokem a mezi 10. a 11. rokem dítěte, píše web alphega.cz.

Miminku, které podlehlo infekci byl teprve měsí. Grazu novorozeně bylo necelý měsíc.

Černý kašel v Česku sužuje čím dál více dospělých i dětí. Jen minulý týden přibylo rekordních 608 nakažených, což je více než za celý loňský rok. Podle epidemiologů nemoc velmi pravděpodobně už za pár dní překoná hranici epidemie.

Nejvíce případů nákazy černým kašlem v současné chvíli evidují hygienici v Jihočeském kraji. Od začátku tohoto roku je to už téměř 500 případů. Postižený je také Středočeský kraj a Vysočina.

Za současnou situací je podle epidemiologů nízká proočkovanost populace. Vakcína totiž nechrání po celý život.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel se číří v Česku, lékaři varují, že stojíme před epidemií

Tagy: