Česko je na prahu epidemie černého kašle, varují odborníci. Nabádají k očkování

Černý kašel se šíří v Česku.

Černý kašel se šíří v Česku

Černý kašel v Česku sužuje čím dál více dospělých i dětí. Jen minulý týden přibylo rekordních 608 nakažených, což je více než za celý loňský rok. Podle epidemiologů nemoc velmi pravděpodobně už za pár dní překoná hranici epidemie.

Nejvíce případů nákazy černým kašlem v současné chvíli evidují hygienici v Jihočeském kraji. Od začátku tohoto roku je to už téměř 500 případů.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál na londýnské klinice. Série incidentů vedla ke ztrátě embryí, úřady věc vyšetřují

Důvodů, proč se nemoc rychle šíří, je podle epidemiologů několik. „Jednak nám poklesla proočkovanost malých dětí. A další důvod je nižší promořenost v době, kdy platila covidová opatření,“ sdělila CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Vakcína proti pertusi navíc nechrání celý život, ale pouze pár let a u adolescentů a dospělých efekt tohoto očkování už vypršel,“ doplnila přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice 1. LF UK v Praze Martina Koziar Vašáková.

Vakcíny v posledních týdnech ambulancím chyběly. Teď už by jich podle ministerstva zdravotnictví mělo být dostatek. „Nyní je lze objednávat od distributora a je uvolněná speciální vakcína,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Ivo Petrášek. Je o ně velký zájem.

Jako dítě byl proti černému kašli naposledy očkovaný také Jan z Českých Budějovic, kterého toto onemocnění nyní postihlo. „Mám černý kašel a musím být izolován. Teď už se týden léčím antibiotiky. Po čtyřicítce už je ta účinná látka minimální,“ poznamenal.

Právě jižní Čechy, společně se Středočeským krajem a Vysočinou patří mezi ty nejvíce postižené. Mezitýdenní počty ale výrazně rostly i jinde. Například v Plzeňském kraji je nárůst případů černého kašle z jednoho na pětadvacet.

Přeočkování dospělých sice nehradí pojišťovna, ale některé z nich na něj částečně přispívají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel je vážný problém, říká Prymula. Snadno se šíří a kojenci na něj umírají. Jaké jsou jeho příznaky?

Tagy:
zdravotnictví černý kašel epidemie Středočeský kraj epidemiolog Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kvetoslava Kotrbová Martina Koziar Vašáková Ivo Petrášek šíření zdraví vakcína