Českem se šíří nebezpečný černý kašel. Kdo je v ohrožení a jak poznat příznaky?

Roman Prymula a Martina Koziar Vašáková

Černý kašel se šíří Českem

V Česku přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku už lékaři zaznamenali 127 případů. Mnoho z nich jsou neočkované děti. Pacientům hrozí závažné komplikace, jako třeba zápal plic nebo zvýšený tlak na plicích, který může vést až k srdečnímu selhání.

Po několika letech přibývá případů černého kašle. Letos jich už je téměř dvakrát tolik co loni za stejnou dobu. „V momentě, kdy se objeví v populaci několik nemocných jedinců, může se snadno nakazit jejich okolí,“ popsala epidemioložka Kateřina Fabiánová pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seniory trápí nedostatek lékařů i on-line systémy. Je to začarovaný kruh, říká odbornice

Aktuální ohnisko nákazy je na Trutnovsku, odkud už se podle Státního zdravotního ústavu černý kašel dostal do Libereckého kraje. Nejvíce nemocných za letošek ale bylo v Olomouckém a Pardubickém kraji a také na Vysočině. „Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, které se může šířit i mezi těmi, kteří nemoc už někdy prodělali, byli očkováni dávno v dětství a nemají žádnou posilovací dávku. Je to infekční nemoc, která může napadnout naprosto každého,“ popsala přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Koziar Vašáková.

Nejohroženější skupinou jsou novorozenci, kteří vzhledem k věku nemohou být očkovaní, a další neočkované děti nebo lidé se sníženou imunitou. „Podezření by mělo vzrůstat, pokud kašel trvá dlouhou dobu a člověk kašle, až se pozvrací nebo jakoby kokrhá,“ sdělila Vašáková. „Z trendů respiračních nákaz víme, že se šíří ze západu na východ,“ podotkla Fabiánová.

Aktuálně se s epidemií černého kašle potýká Dánsko a Nizozemsko. Sedminásobný nárůst oproti loňsku eviduje Španělsko a trojnásobný Německo. V Česku je očkování proti černému kašli povinné ve dvou měsících věku. Bez něj by děti neměly být přijaté do školky. Posilující dávku dostávají mezi desátým a jedenáctým rokem. V dospělosti se proti černému kašli lze nechat dobrovolně přeočkovat vakcínou kombinovanou s tetanovkou.

Na důležitost očkování upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS také epidemiolog Roman Prymula. „Jak narůstá počet osob, které nejsou očkovány, tak bude docházet k šíření černého kašle, zejména v dětských kolektivech,“ řekl Prymula. Někteří rodiče ale odmítají své děti očkovat. „Je to nepochybně problém, protože se budeme potkávat s tím, že řada dětí bude riziková, jelikož bude šířit onemocnění kolem sebe,“ sdělil epidemiolog a dodal, že odmítání očkování je nezodpovědné. „Může dojít až k úmrtí, černý kašel není nic, co bychom mohli pominout,“ zdůraznil Prymula.

Tagy: