Černý kašel je vážný problém, říká Prymula. Snadno se šíří, kojenci na něj umírají, upozorňuje

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Roman Prymula popsal příznaky černého kašle

Česko zachvátila masivní vlna černého kašle, což představuje poměrně velký problém, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Upozornil, že lidé zpočátku často ani nevědí, že tímto onemocněním trpí, což usnadňuje jeho šíření. Nemoc je navíc v některých případech smrtelná.

„Černý kašel se vrací historicky ve vlnách, dosud se ho dařilo eliminovat díky vakcinaci. V posledních letech, kdy platila ochranná opatření kvůli covidu a dva roky jsme byli izolováni, jsme ale přišli o imunitu,“ upozornil epidemiolog s tím, že dalším faktorem je i nedostatečná proočkovanost u malých dětí, která je nižší, než bývala.

ČTĚTE TAKÉ: Před čím a v jakém období se očkovat? Seznam pro děti i dospělé

Právě miminka a kojenci jsou přitom nejzranitelnější skupinou. „Máme několik případů kojenců, kteří nebyli naočkovaní a onemocnění touto nákazou pro ně bylo smrtelné,“ poznamenal Prymula s tím, že se dlouho uvažovalo nad tím, jak je ochránit. „Očkuje se totiž až od ukončeného druhého měsíce věku a bylo nutné to proto vyřešit tak, že se imunizovaly matky, případně byla nastavena takzvaná cocoon strategie, kdy se naočkovali všichni lidé v okolí novorozence,“ vysvětlil epidemiolog.

Právě imunizace je podle Prymuly jedinou univerzální cestou: „Snažíme se očkovat populaci, ale proočkovanost klesá a my se z 99 procent dostali na nějakých 90 až 95 procent,“ sdělil a zdůraznil, že současné vakcíny jsou mnohem bezpečnější než ty původní.

Nemocný ztrácí dech

Onemocnění černým kašlem není zpočátku rozeznatelné, neboť ho doprovázejí projevy, které se nijak neodlišují od dalších infekčních onemocnění – rýma, kašel či teplota. „Kašel ale začne být po čase specifický, je to takové ‚zakokrhání kohouta‘, kdy člověk ztrácí i dech,“ popsal Prymula.

Zatímco běžné respirační onemocnění vymizí po týdnu až dvou, černý kašel může trvat i více než tři týdny. „Takže když se nedaří uzdravit běžnou respiraci, lékař provede test, který nemoc potvrdí,“ upřesnil epidemiolog.

Na řadu pak přicházejí antibiotika jako azitromycin či klaritromycin, které jsou ve většině případů účinné. Horší je, když se léčba nasadí pozdě, neboť bakterie vylučuje toxin, na který nemají vliv.

Mimo černý kašel se v poslední době vracejí i další onemocnění jako například záškrt, dětská obrna či spalničky. „Důvodem je, že pokud se s patogeny nějakou dobu nesetkáváme, počet neimunních osob v populaci roste, což vede k vypuknutí epidemie,“ vysvětlil Prymula.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kvůli vzácné nemoci dívka rychle stárne. Bojím se, kdy to přijde, přiznává matka 3leté Adélky

Tagy: