Podezřelý mladík z Masarykovy univerzity má být stíhán, říká advokát. Popsal jasný přestupek

Advokát Jan Černý

K prošetření incidentu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně týkajícího se mladíka, který měl u sebe zbraň a choval se podezřele, by měl být využit znalec. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl advokát Jan Černý.

Indicie, které by naznačovaly, že mladík plánoval provést násilný čin, zatím neexistují. Advokát přesto upozornil na potenciální rizika. „Vzhledem k tomu, že ten člověk měl u sebe skrytou zbraň, tak nelze vůbec vyloučit, že by ji mohl v tom prostoru a v nějaké kritické situaci použít. A tímto směrem by se to šetření mělo ubírat, třeba i za využití znalce,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba na fakultě přepsala historii. Připomeňte si dosud nejhorší útoky na školách v Česku

Ředitel brněnské policie Martin Kotlan potvrdil, že vzhledem k okolnostem, které byly policistům sděleny, zajistili pro muže lékařské vyšetření. „Bylo konstatováno, že je potřeba udělat specializované vyšetření, abychom si byli skutečně jistí, že se jedná o držitele střelných zbraní, který nepředstavuje žádné riziko,“ řekl.

Kotlan také zdůraznil, že mladík není podezřelý z přípravy násilného jednání a jde pouze o zajišťovací opatření policie, aby za každou cenu ochránila bezpečnost ve veřejném prostoru.

Podle advokáta by mladík měl být jednoznačně stíhán, neboť šlo o jasný přestupek, nikoliv o pouhé porušení interních předpisů školy.

Brněnská městská policie v sobotu zasahovala na Pedagogické fakultě. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů CNN Prima NEWS strážníky přivolalo vedení fakulty kvůli jednomu z návštěvníků, který se choval podezřele – a to i s ohledem na nedávný útok na Filozofické fakultě v Praze. Během následné kontroly našli strážníci u návštěvníka zbraň. Nikomu z přítomných se nic nestalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ohnivé peklo v Liberci. Muž zapálil bar plný hostů, policie po něm pátrá

Tagy: