Zásah na univerzitě v Brně. Návštěvník se choval podezřele a měl zbraň, celkově jich vlastní sedm

Masarykova univerzita v Brně

Zásah na brněnské univerzitě

Brněnská městská policie v sobotu zasahovala na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, kde den otevřených dveří narušil incident. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů CNN Prima NEWS strážníky přivolalo vedení fakulty kvůli jednomu z návštěvníků, který se choval podezřele – a to i s ohledem na nedávný útok na filozofické fakultě v Praze. Během následné kontroly našli strážníci u návštěvníka zbraň. Během incidentu se nikomu nic nestalo a nejsou ani indicie, že by v Brně plánoval jakýkoliv násilný čin. Vyvedený muž má podle policie ve vlastnictví celkem sedm zbraní.

Na strážníky se v sobotu dopoledne obrátilo vedení fakulty přes tísňovou linku 156. Mladík na přednášce o fakultě působil na okolí nervózně. Do několika minut dorazila před budovu tříčlenná hlídka pořádkové jednotky městské policie a dvoučlenná hlídka z centrální služebny.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba na fakultě přepsala historii. Připomeňte si dosud nejhorší útoky na školách v Česku

Mladík byl v aule společně se dvěma stovkami lidí. „Strážníci zjistili od akademických pracovníků další fakta i popis mladého muže a vydali se směrem k aule. Muže rychle našli a, aniž by kladl jakýkoliv odpor, ho vyprovodili na ulici,“ uvedl v úterý ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Na dotaz strážníků mladý muž hned přiznal, že u sebe má legálně drženou krátkou střelnou zbraň. Přenášel ji skrytě pod oblečením, jak nařizuje zákon. Doplnil, že ji u sebe nosí běžně pro svou osobní ochranu. Dechová zkouška neprokázala, že by pil alkohol. S ohledem na okolnosti strážníci přivolali policisty a případ jim předali k prošetření, sdělil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Mladík se státní policií spolupracoval, nebyl agresivní ani nevyhrožoval použitím zbraně „Osobu jsme převzali a ověřili jsme situaci a zjistili, že je držitelem zbrojního oprávnění a že na sebe má registrováno několik střelných zbraní,“ potvrdil na sociální síti X ředitel brněnské policie Martin Kotlan. Podle policejního mluvčího Pavla Švába jich je celkem sedm. „Muž je dlouholetým držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Jeho držiteli jsou osoby, které vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku,“ napsal na policejním webu.

Kotlan dodal, že vzhledem k okolnostem, které byly policistům sděleny, zajistili také pro muže lékařské vyšetření. „Bylo konstatováno, že je potřeba udělat specializované vyšetření, abychom si byli skutečně jistí, že se jedná o držitele střelných zbraní, který nepředstavuje žádné riziko,“ řekl. „Po dobu prověřování zdravotního stavu budou zbraně v úschově policie, hlavní slovo o tom, zda bude muž i nadále držitelem zbrojního průkazu, budou mít lékaři,“ doplnil Šváb.

Kotlan také zdůraznil, že mladík není podezřelý z přípravy násilného jednání, jedná se o zajišťovací opatření policie tak, aby za každou cenu zajistila bezpečnost ve veřejném prostoru.

Strach ze střílení na školách přetrvává

Incident nicméně veřejnost zneklidnil. Zvlášť poté, co se minulý měsíc odehrál útok na FF UK v Praze na Palachově náměstí. Ve čtvrtek 21. prosince 2023 zabil aktivní střelec 14 lidí, patnáctým mrtvým je pak on sám. Dalších 25 lidí bylo zraněno. V návaznosti na tragédii vyhlásila vláda o dva dny později státní smutek.

Pozdější vyšetřování ukázalo, že vrah z fakulty ještě před útokem v Praze zastřelil doma svého otce. Policisté poté rovněž potvrdili, že střelec zhruba týden před střelbou na FF UK zabil i muže s kojencem v Klánovickém lese.

V historii Česka šlo o nejhorší masovou střelbu v moderních dějinách a jednu z nejtragičtějších střeleb v Evropě. Dosud ty nejhorší znali Češi zejména z USA.

Incident v Brně ovšem není za poslední dny ojedinělým. Minulý týden měl zbraní ohrožovat učitel žáky v Roudnici nad Labem. Děti si seřadil, mířil na ně a měl se i pokusit vystřelit do vzduchu. Studenti se bojí a uvažují o stávce. Vedení školy pedagoga propustilo, incident nyní vyšetřuje policie.

Tagy: