Černý trh hazardu nezmizí, shodli se experti. Hráče je nutné udržet v legální zóně

Poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL)

Co na to vaše peněženka (614)

Ať je regulace hazardu stanovena obcí, nebo státem, měla by být důsledně kontrolována. Je nutné udržet maximum hráčů v oficiální ekonomice. K možné regulaci odvětví ze strany zákona se tak ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil ředitel pro výzkum Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod. Poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL) v pořadu Co na to vaše peněženka zdůraznil, že hráči hazardních her se více přesouvají do internetového prostředí, kde je není možné postihnout. Oba se shodli, že by regulace neměla tlačit hráče na černý trh. I kvůli tomu by měl stát podporovat provozovatele.

Aleš Rod ve vysílání připomněl, že regulace hazardu není pouze celoplošnou záležitostí státu, ale že si o míře či výskytu heren rozhoduje každá obec samosprávně. „Regulace by měla mít cíle, které by měly být kontrolovány. Když zakážeme či nějak kontrolujeme hazard na svém území, tak především ovládáme stranu nabídky. Hráči se tak přesouvají na internet nebo do černých heren – na to je spravování hazardu krátké,“ sdělil s tím, že je třeba udržet maximum hráčů v oficiální ekonomice a chytře na ně působit.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Hádka Kupky s Havlíčkem o hazard: Podpořili jste kasina, snížíte daně z loterií, vyčítali si

S analytikem se shodl i poslanec Kohajda, a to především v tom, že je potřeba udržet hráče v oficiální sféře ekonomiky. „Regulace hraní ze strany státu je smysluplnější než úplný zákaz. Lidé dnes nemusí nikam chodit, můžou hrát hazardní hry přes mobil. Stát neumí efektivně kontrolovat, na jakých stránkách lidé hrají. Je pro ně velmi jednoduché se přesunout,“ uvedl k problematice lidovecký zákonodárce. Cestou je dle něj kontrolovat finanční toky. „Hráči platí kartou, tudíž můžeme lépe vidět, odkud a kam peníze tečou, což je možné snadněji regulovat,“ dodal.

K těžko vystopovatelné účasti hráčů v internetovém prostředí se vyjádřil také Rod. „Stát vždy bude tahat za kratší konec. Nelegální provozovatelé jsou na minutové či hodinové bázi schopni zareagovat na zablokování domény. Ve spolupráci s legálními provozovateli musíme edukovat spotřebitele, že máme v české ekonomice o tyto hráče zájem,“ zdůraznil. S tím souhlasí i Kohajda. Zmínil, že je nutné tyto provozovatele pod finanční správou podporovat.

Účastníci debaty se dále vyjádřili ke sběru dat o aktivitě provozovatelů her, k novým možnostem hazardu na internetu či k přesunu hráčů do nelegální sféry v době covidové pandemie. Celou diskuzi si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy:
ekonomika KDU-ČSL regulace černý trh hazard Aleš Rod Michael Kohajda hazardní hra